Du vet när man är så där mätt och det känns som om man aldrig kommer att behöva äta något mer igen, överhuvudtaget. När magen står i åtta hörn, man knäpper upp byxorna och lutar sig tillbaka (och önskar kanske att man fortfarande rökte..). Det är just då som restaurangen rullar in le Grand Dessert – den stora dessertvagnen – och vem är jag att säga nej? 🙂
Det var exakt det som hände Anders och mig när vi för många år sedan hade tagit in på det lilla värdshuset Le Cheval Blanc i Langres, Frankrike. Vid det här laget hade vi ätit 6 rätter var och krönt måltiden med ett litet, litet smakprov av samtliga ostar de hade på den speciella ostvagnen. Det var då den kom, dessertvagnen, och som sagt, vem kan säga nej. Den kvällen avslutades med att vi gick varv på varv på varv runt det lilla torget i byn och rökte kanske 15 cigaretter vardera. (Det här hände redan 1989 så det är väl preskriberat nu hoppas jag?). Den måltiden med den stora desserten klassar jag fortfarande som en av de allra, allra bästa i mitt liv.
Vill du göra din egen Grand Dessert så kanske mina tips kan komma till pass. Det enda du inte kan förbereda är att grädda chokladfondanterna, men det tar bara 8 minuter exakt innan serveringen. Duka gärna upp härligheterna på en glas brick eller en glasvagn, lägg på massa chokladbitar, frukter, bär och annat gott och pudra över med florsocker så ser det ännu lyxigare ut. Bon appetit! 🙂
Grand Dessert – Allt för 6 personer
Pannacotta – Grand Dessert
- 2,5 st gelatinblad
- 1 st vaniljstång
- 1 dl strösocker
- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl gräddfil
Så här gör du:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skrapa ur vaniljstången och koka upp vaniljfröna tillsammans med vaniljstången, grädden och sockret. Ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden. Ta upp den tomma vaniljstången, blanda ner gräddfilen och rör om tills krämen blir jämn och fin. Häll upp små dricksglas, koppar eller något annat snyggt och håll kallt i minst 2 timmar. Sedan är det dags för valfri topping.
- 2 st gelatinblad
- 2 dl sylt, juice, saft, frukt, bär eller annat gott som du vill ha på
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp det du vill ha på pannacottan. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i toppingen. Häll eller skeda över pannacottan och låt stelna i kylskåpet i minst en timme. Pannacotta går alldeles utmärkt att förbereda. E voila! 🙂
Chokladfondant – Grand Dessert
- 0,5 dl strösocker
- 100 gram rumstempererat smör
- 100 gram 70 % mörk choklad med valfri smak
- 2 st ägg
- 2 st äggulor
- 0,5 dl vetemjöl.
Så här gör du:
Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa strösockret med smör. Bryt sönder chokladen i mindre bitar och smält choklad på låg värme i vattenbad. Vänd ner chokladen i smöret. Vispa upp äggen och äggulorna i en separat skål. Vänd ner i chokladsmöret tillsammans med vetemjölet.
Häll upp smeten i 6 st små pappersformar för cupcakes. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila någon minut innan du serverar. Innehållet ska flyta ut på tallriken, då är en chokladfondant som allra bäst.
Små runda sockerkaksbollar – Grand Dessert
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl socker
- 1,5 tsk bakbulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 25 gram smör eller margarin
- 1,25 dl mjölk
- 1 dl Limoncello eller annan god likör
- 100 gram vit choklad
Så här gör du:
Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret och rör ner tillsammans med mjölken i mjölblandningen. Smörj en silikonform för Cake pops på båda sidor, fäst ihop och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Häll på limoncellon så att bollarna drar åt sig vätskan. Smält den vita chokladen försiktigt i vattenbad på låg värme och doppa bollarna i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper. Hit fram går alldeles utmärkt att förbereda.
Vintips!
Något gott i glaset, t ex Sauternes, sött dessertvin från Frankrike passar fantastiskt bra till. 🙂