Gratinerad hummer

En riktig klassiker till fina festen måste väl ändå vara gratinerad hummer? Den är enkel att göra, går jättebra att förbereda, de flesta gillar det och så känns den extra lyxig och påkostad.  Speciellt med ett glas champagne till.

Jag gillar att gratinera min frysta hummer (onödigt att kosta på sig att köpa färsk när den ändå ska in i ugnen) med gruyére-ost från Schweiz. Kombinationen av den sötaktiga hummern, den salta osten och champagnen tycker jag är helt oslagbar! Prova du också :*

Psst, den här bilden tog jag på fiskmarknaden i Trouville i Normandie. Vilket ställe!!! Det är precis exakt så här jag alltid skulle vilja köpa fisk och skaldjur om det var möjligt. 🙂

Gratinerad hummer
Gratinerad hummer

Gratinerad hummer – 6 personer

3 st frysta humrar
1 st schallottenlök
10-15 skogschampinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl grädde
2 krm cayennepeppar
Salt och nymald svartpeppar
2 dl riven Gruyereost

Gör så här med humrarna:

Börja med att tina humrarna om du köpt frysta. Snabbast går att lägga hela plastförpackningen i diskhon i iskallt vatten, men bäst blir det något dygn i kylskåpet.

Dela humrarna på längden. Börja med att vika ut stjärten, stick kniven i ”nacken” och skär ett långt snitt längs med hela kroppen och stjärten. Vänd sedan kniven och skär igenom huvudet.

Plocka ut köttet och skär i mindre bitar. Ta bort klorna, knäck dem med en hummerknäckare eller en stark nötknäppare, plocka ut köttet och skär i mindre bitar.

Gör stuvningen så här:

  1. Hacka 1 st schallottenlök och ca 10-15 skogschampinjoner och stek i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska har kokat bort.
  2. Pudra över 2 msk vetemjöl och häll på 2,5 dl grädde av valfri fetthalt. (Vispgrädde blir såklart alltid godast tyvärr.)
  3. Smaksätt med salt, nymald svartpeppar och 2 krm cayennepeppar.
  4. Ta bort stuvningen från plattan och låt svalna.
  5. Blanda i hummerköttet i stuvningen och fyll de tomma hummerskalen med röran.
  6. Riv riktigt med Gruyéreost och fördela över hummerhalvorna. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. 
  7. Ställ in i kylskåpet så länge.

Ca 30 minuter innan serveringen:

Sätt på ugnen på grilleffekt, högsta värmen.

Precis innan serveringen: 

Gratinera humrarna i ugnen på grilläge i några få minuter så att stuvningen blir varm och får en fin färg. Lägg upp på tallrikar och servera genast.