Gratinerad kungskrabba

Gratinerad kungskrabba
Gratinerad kungskrabba

Direkt efter julafton börjar jag fundera över nyårsmiddagen och allra helst blir det skaldjur till förrätt (om vi inte kör skaldjur hela kvällen, vilket vi gör väldigt ofta). I år funderar jag på gratinerad kungskrabba till förrätt och så får jag planera vidare för varmrätten och dessert. 

För två år sedan hade jag nöjet att se finalen av Årets Kock live och jag blev väldigt inspirerad av Jimmi Eriksson och hans kungskrabba. Efter det har jag försökt mig att få till någorlunda samma smaker och jag tror jag lyckades ganska bra den gången jag provade. 

Jag skrapade av ALLT på tallriken, kanske rent av slickade jag tallriken lite också och njöt av varje liten tugga. Hoppas den kommer smaka till dig och dina gäster också. 🙂

Gratinerad kungskrabba
Gratinerad kungskrabba

Gratinerad kungskrabba – 2 personer

Är ni fler till bordet? Då är det bara att öka på mängderna i motsvarande grad. Dessutom är det inte så viktigt att det ska vara exakt rätt kvantiteter heller. Det är bättre att du smakar dig fram. 

150 gram ben av kokt kungskrabba
0,5 dl majonnäs av bra kvalitet (jag använder Hellmans eller gör egen)
Skal och saft från 1/3 citron (inte det vita från skalet,  det är så beskt!)
1 tsk japansk soja (gärna den med grönt lock som har mindre mängd salt)
1 tsk riven färsk ingefära
2 tsk finhackad persilja
1 st riven vitlöksklyfta
Salt och nymald svartpeppar
2 tsk riven parmesan

Gör så här:

Börja med att göra ”mis en place” genom att göra allt skalande, allt hackande, allt rivande och allt ”zestande” och lägg upp i små skålar. Ta fram sojan ur kylskåpet.

Klipp upp krabbenet med en sax och ta ut köttet. Skär köttet i små bitar. Blanda en röra på majonnäs, citronskal, citronsaft, soja, ingefära, persilja, vitlök och krabbköttet. Smaka av röran med salt och svartpeppar.

Gör snygga bitar av krabbskalet och fyll skalen med röran. Toppa med parmesanen. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. Ställ bara in bitarna i kylskåpet tills det är dags för gratineringen.

Ca 30 minuter innan serveringen sätter du på ugnen på högsta värmen, grillelementet. Precis innan serveringen gratinerar du krabban i någon minut tills osten blir gyllenbrun. Garnera med lite hackad persilja och servera direkt. Delish! 🙂

Vintips!

Jag dricker väldigt gärna mousserande rosévin till den här rätten och särskilt roséchampagne, speciellt om det är nyår och extra festligt. Mitt eget Luis Spumante Extra Dry Rosé passar alldeles fantastiskt bra till.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.