Visst, svensk husmanskost är väl ok, men varje dag i veckan föredrar jag utländska aromer framför traditionella, svenska smaker. Anders däremot älskar rimmad lax och dillstuvad potatis, rårakor med rårörda lingon och blodpudding, så för husfridens skull får jag ibland glömma chili och vitlök och leta fram den skånska senapen och påsen med kryddpeppar. Men skam den som ger sig! Jag smyger in lite smått och gott och hottar upp rätterna så som jag vill ha dem. Som till middagen igår till exempel….
Gravad lax med senaps- och rosépepparsås – förrätt till 4 personer eller middag för 2 hungriga
Gravad lax i tunna skivor
Krispigt tunnbröd
1 msk dijonsenap
1 msk skånsk, grov senap
1 tsk flytande honung
0,75 msk vitvinsvinäger
Lite salt
2 tsk malen eller mortlad rosépeppar
ca 1 dl kallpressad rapsolja
ca 0,5 dl finhackad dill
Blanda senap, honung, vinäger, salt och rosépeppar i en bunke. Häll i oljan i en fin stråle under vispning tills du får den konsistens du vill ha. Om du vill ha lite lösare kan du blanda i lite kallt vatten. Blanda i dillen. Kör gärna med mixerstaven så att dillen finfördelas i hela såsen och ger en god smak.
Lägg på gravlax på tunnbrödet och bred på ett lager sås. Garnera gärna med några hela rosépepparkorn och några små dillvippor.
Häll över såsen i en burk med tättslutande lock så håller den ca 2 veckor i kylskåpet. Passar perfekt till krabba eller i den franska ljumma potatissalladen. (Späd bara med lite extra vatten då först).
Lövbiff med Västerbotten- och pepparrotscreme – 2 personer
Lövbiff
Salt
Nymald svartpeppar
Smör till stekning
Nykokt potatis
Finhackad dill
3 st ekologiska äggulor
2-3 msk finriven färsk pepparrot
1 dl riven Västerbottenost
En liten knippa finhackad bladpersilja
Blanda äggulorna, pepparroten, västerbotten och finhackad persilja i en skål. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Vill du ha starkare? Tillsätt mer pepparrot. Mer ostsmak? Riv lite mer Västerbotten.
Strö finhackad dill över den nykokta potatisen. Stek lövbiffarna i het panna i lite smör. Ha inte för mycket kött i stekpannan, då kyls den ned och köttet snarare kokar än steks. Krydda med salt och peppar.
Vips, så är en svensk måltid klar på 20 minuter. Lika lång tid som det tar att koka potatisen. Kanske jordgubbar och vispgrädde smakar gott efteråt? Smaklig måltid! 🙂