Happy thanksgiving, dags för helstekt kalkon!

whole-turkeyVår dotter Kajsa gick på college i Michigan under några år och en av de traditioner som hon tog med sig hem därifrån är ”Thanksgiving”-middagen. Nja, i själva verket är det väl bara en liten del av det amerikanska firandet som vi har anammat, nämligen den helstekta kalkonen och att samlas för familjemiddag. Att äta så vi nästan spricker och kolla in american football på TV hela dagen hoppar vi över. Däremot passar vi självklart på att vara lite extra tacksamma också över att vi får vara friska och vara tillsammans.

Vi förlägger vår kalkonmiddag till söndagen efter den riktiga Thanksgiving dagen, som alltid infaller den sista torsdagen i november. Har vi tur, som i år, så blir vår kalkonmiddag på första advent och då slår vi två flugor i en smäll. Massa av levande ljus och helstekt kalkon à la Cathryn. 🙂 Smaklig måltid!

President Barack Obama, National Turkey Federation Chairman Gary Cooper; and son Cole Cooper participate in the annual National Thanksgiving Turkey pardon ceremony in the Grand Foyer of the White House, Nov. 26, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)
President Barack Obama, National Turkey Federation Chairman Gary Cooper; and son Cole Cooper participate in the annual National Thanksgiving Turkey pardon ceremony in the Grand Foyer of the White House, Nov. 26, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Du vet kanske om att varje år benådar den amerikanska presidenten en kalkon som slipper bli middag?

Kalkon för 8 personer
1 st kalkon ca 4 kg
3 msk smält smör
2 msk kinesisk soya
2 msk lönnsirap
5 dl hönsbuljong
Salt och peppar

Fyllning
2 st apelsiner
2 st röda äpplen
1 påse torkade katrinplommon
2 st skivor dygnsgammalt vitt bröd
2 pkt tärnat bacon (jag brukar använda kotlettbacon)

Såsen
2 dl silad buljong från ugnsformen
6 dl grädde (välj själv vilken fetthalt, men tyvärr gäller att ju fetare, desto godare)
3 msk Maizena redning för brunsås
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk kinesisk soya
Salt och peppar efter behag, men smaka först

Grönsaker
Lättkokta haricot verts som du blandar med lättstekt gul lök. Salta och peppra efter behag.
Råstekt brysselkål med brynt smör och grovhackade, rostade hasselnötter. Salta och peppra efter behag.

Tillbehör
Kokt, ugnsstekt eller Hasselbackspotatis
Kalkonfyllningen
Rönnbärsgelé
Svartvinbärsgelé

Haricot vertsGör så här:
Tina kalkonen 2 dygn i kylskåpet om du köpt fryst. Tag ut påsen med inälvorna från magen och skär bort halsen. Skölj kalkonen och torka den torr med hushållspapper. Blanda smör, soya, lönnsirap, salt och peppar och gnid in kalkonen på alla sidor.  Lägg kalkonen på grillgallret med en långpanna under och vik in vingarna under kroppen. Häll ca 5 dl hönsbuljong I långpannan.

Gör iordning fyllningen. Skär apelsiner och äpplen i grova bitar. Stek bacon knaperstekt och låt rinna av på hushållspapper. Smula innandömet i grova bitar och blanda ned resten till fyllningen och stoppa in i kalkonens mage.

Kör kalkonen i mitten av ugnen i 175 grader tills innertemperaturen närmast benet når 80 grader. Räkna med att det tar ca 45 – 50 minuter per kilo. Ös kalkonen med buljongen från långpannan med jämna mellanrum, minst varje halvtimme. Täck kalkonen med aluminiumfolie om den får för mycket färg.

Kalkon juldagenNär kalkonen är klar, låt den vila minst 15 minuter innan du skär köttet. Sila bort eventuella bitar från buljongen i långpannan och använd ca 2 dl av vätskan. Häll i kastrull och tillsätt grädden, soya och svartvinsbärsgelén. Red såsen med Maizena redningen och låt koka i några minuter. Är den för tjock, tillsätt mer grädde eller buljong. Är den för tunn, låt koka en stund till och strö över lite mer Maizena redning. Salta och peppra efter behag, men smaka först!!

brussels-sprouts-22009_640Koka, ugnsstek eller ”hasselbacka” potatisen.
Råstek brysselkålen, torrosta och grovhacka hasselnötterna. Häll på några matskedar brynt smör och krydda efter behag.
Lättstek gul lök och lättkoka haricot verts. Blanda och krydda efter behag.

 

Om det blir kalkon över kan du passa på att göra massa andra goda grejer dagarna efteråt. Kanske en sallad eller en pasta? En klar nudelsoppa med kalkon? Bara fantasin sätter gränser. Smaklig måltid! 🙂