Het citruskyckling från Florida!

FullSizeRender (1)Här i södra Florida vimlar det av apelsinträd och mycket av den goda juicen vi dricker hemma till frukost kommer just härifrån. Det sägs att alla skepp som lämnade Spanien på 1500- och 1600-talet var tvungna att ta med apelsinkärnor till den nya världen för att plantera på den här sidan Atlanten och det skulle ju kunna förklara mängden apelsiner. Vad passar väl då bättre än att använda solmogna, superfärska apelsiner och lika superfärska lime till att göra den här supergoda, heta kycklingen med influenser från Florida. Så här gör du:

 

Het citruskyckling från Florida – 4 personer

4 st kycklingfiléer

Marinad:
1 msk malen spiskummin
3 st vitlöksklyftor
1 st röd, spansk peppar
2 msk olivolja
0,5 dl apelsinjuice
0,5 dl limejuice
Salt

Kör alla ingredienser till marinaden i en matberedare så att det blir en jämn och ganska lös vätska. Putsa kycklingfiléerna fria från hinnor och fett och lägg i en ugnssäker form. Häll på marinaden och klappa in den i köttet. Låt filéerna marinera från 30 minuter upp till ett dygn i kylskåpet.

FullSizeRender (4)

Värm ugnen till 175 grader och stek kycklingen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills köttsaften är helt klar. Under tiden kokar du såsen:

Sås:
3 dl apelsinjuice
Finrivet skal och saften från 1 stor lime
1 msk kinesisk soya
1 msk flytande honung
Tabasco

Koka såsen kraftigt på hög värme på spisen tills den kokar ner och smakerna kommer fram ordentligt. Vill du ha hetare? Tillsätt mer tabasco. Mer syra? Tillsätt mer lime. Mer sälta? Ta lite mer soya. Tänk på att såsen inte bara ska vara söt, utan att syra, sälta och särskilt hettan också ska komma fram ordentligt.

När kycklingen är klar i ugnen låter du köttet vila i några minuter. Häll stekskyn ner i såsen och smaka av.

Tillbehör:
2 st gemsallad (hjärtsallad)
2 st mango
2 st avocado
Färsk koriander

Ta bort eventuellt skadade blad längst ut på gemsalladen. Skär salladshuvudet på mitten längs med. Du sparar själva foten, så håller salladsbladen ihop. Ringla över olivolja. (Min kompis Lena säger att jag dränker salladen i oljan. 🙂 Grilla salladen i het grillpanna på spisen eller på utegrillen i några minuter. Vänd efter halva tiden.

Hacka mango och avocado i mindre bitar och blanda ihop med lite olivolja.

Servera kycklingen med såsen, grillade salladen och salsan. Garnera med hackad, färsk koriander. Enjoy folks! 🙂