Höstig älggryta med västerbottenmos!

Så här på hösten älskar jag att göra grytor och speciellt på söndagar. Det är något visst att bjuda in familjen på söndagsmiddag, långkoka en gryta eller en stek med en mustig sås, göra en traditionell dessert, öppna en flaska vin och tända massor av ljus överallt. Kanske den bästa dagen i veckan! Den här söndagen gjorde jag älggryta med massa spännande kryddor som doftade underbart i köket. Smaklig måltid!

Höstig älggryta – 4 personer

unnamed (19)800 gr älgstek eller älggrytbitar
1 msk sechuanpepparkorn
10 st kryddpepparkorn
1 msk torkad timjan
1 msk torkad ingefära
1 st stjärnanis
1 st kanelstång
2 st lagerblad
1 dl svartvinbärsgele
3 dl mustigt rödvin
1 msk vilt- eller kantarellfond
2 st gula lökar
2 st morötter
200 gr skogschampinjoner eller kantareller

400 gr potatis
400 gr palsternackor
2 dl västerbottenost
Smör
Nymald svartpeppar
Salt efter behag

unnamed (14)Putsa bort eventuella hinnor på köttet och skär i mindre bitar, ca 3 x 3 cm.
Bryn köttet i smör på medelhög värme och lägg i en stekgryta. Hacka löken och stek genomskinlig i smör i en stekpanna. Lägg över i stekgrytan.
Skär morötterna i slantar, mortla eller mal pepparkornen, mät upp kryddorna och tillsätt allt i grytan. Häll över vinet, fonden och gelen. Låt koka under lock i ca 60 minuter eller tills köttet är mört. Tillsätt svampen när det återstår ca 10 minuter.

Skala potatisen och palsternackorna och skär i mindre bitar. Låt koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med en ”stomp”. Blanda i en klick smör och den rivna västerbottenosten. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.

unnamed (10)Garnera grytan med färsk timjan och servera med rönnbärsgele. Smarrigt! Smaklig måltid!