Självklart händer det titt som tätt att vi äter tacos, men igår ville jag ”uppgradera” till en kryddstark burrito, ”liten åsna” som det betyder på spanska. Enligt sägnen ska burriton påminna om ihoprullad packning som åsnorna bar på ryggen. Mycket kan man lära sig av att laga mat! Smaklig måltid eller Buen provecho! 🙂
Kryddiga burritos – 4 personer
500 gram nötfärs
Extra fin olivolja
1 st rödlök
1 st röd chili
1 st vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek
1 tsk torkad mynta
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 tsk mald spiskummin
1 pkt fryst koriander
Saften från 1 st lime
400 gram kidneybönor
1 burk körsbärstomater (400 gram)
2 färska tomater
2 dl grovriven Västerbotten eller annan smakrik ost
8 st tortillas
Sätt på ugnen på 250 grader. Finhacka rödlöken och fräs genomskinlig i olivolja. Tillsätt köttfärsen och bryn på ordentligt. Blanda i alla kryddor och limesaften. Lägg till kidneybönorna och körsbärstomaterna från burken (tomatspadet sparar du). Låt koka ihop några minuter. Krossa tomaterna med en träslev. Smaka av med mer salt, nymald svartpeppar och chili flakes eller tabasco om det behövs. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.
Häll ut tomatspadet från burken på botten i en ugnsfast form. Fördela ut köttfärsblandningen på tortillas, rulla ihop och lägg skarven nedåt i formen. Riv färska tomater på den grova sidan på rivjärnet (då får du resterna av skalet och det hårda i handen) och fördela ut över burritosarna. Lägg på rikligt med riven ost och gratinera i mitten av ugnen, ca 10 minuter, 250 grader. Garnera med färsk koriander och servera genast.
Det är gott att servera en hemmagjord salsa till (t ex finhackade tomater, koriander, finhackad avocado, mango, chili, vitlök, ananas, salt, peppar och olivolja), knapriga nachos (gärna från Texas Longhorn) och en skål med gräddfil. Smaklig måltid! 🙂