Jag har tillbringat de senaste fyra dagarna i Skottland och självklart har det blivit en hel del friterat. Några påsar av favoritchipsen Salt & Vineger har väl också slunkit ner. Ikväll kändes det därför angeläget att inte äta någon grädde, ingen dessert, inget smör och absolut ingenting som kokat i fett, så jag valde att göra kyckling med en kryddstark indisk touch och massor av grönsaker. Den här rätten passar alldeles utmärkt för dig som försöker håller koll på kalorierna, så smaklig måltid eller Ith gu leòir! som vi säger i Skottland. 🙂
Kryddigt kycklingbröst med indisk touch – 4 personer
Det här behöver du:
4 st kycklingfiléer, gärna med skinnet kvar
Basmatiris och/eller naanbröd
(Eventuellt mangochutney)
(Eventuellt raita, yoghurt med finhackad mynta och finriven gurka)
Marinad:
2 tsk mald koriander
1 tsk chili flakes
2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk färskpressad lime
1 msk rapsolja
Salt
Till såsen:
2 msk rapsolja
2 st färsk gul eller röd spansk peppar, delad i 4 delar på längden
7 cm färsk ingefära, skalad och riven på rivjärnet
1 st stor rödlök
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
2 dl hönsbuljong
1 st burk krossade tomater eller körsbärstomater av bra kvalitet eller 500 gram färska, hackade tomater
1 liten knippa hackad färsk koriander
Salt
Till serveringen:
Hackad färsk koriander
Blandad sallad
Eventuellt mangochutney
Eventuellt basmatiris
Eventuellt naan bröd eller tortillas du har stekt snabbt i torr, het panna
Blanda ihop marinaden och klappa in i kycklingfiléerna. Lägg i en form och ställ in i kylskåpet, ju längre tid desto godare.
Skala den färska ingefäran och riv den på rivjärnet. (Skalet kan du spara, torka och lägga i en kopp tea.)
Skär pepparfrukterna i fyra delar på längden och bestäm själv om du vill använda kärnorna eller inte. Dela rödlöken på mitten och skär i tunna skivor. Vispa ner kryddorna till såsen i hönsbuljongen.
Fräs ingefäran och chilin i rapsolja en stund. Tillsätt rödlöken och stek på medelvärme tills löken blivit genomskinlig. Häll på kryddbuljongen och låt det mesta av vätskan koka in.
Tillsätt tomaterna och låt koka en stund. Om du använt cocktailtomater kan du trycka sönder dem med en slev eller liknande. Ställ åt sidan.
Värm ugnen till 200 grader. Ställ in formen med kycklingen i mitten av ugnen i 10 minuter. Sedan drar du ner värmen till 140 grader och kör 10 minuter till. Därefter drar du ner värmen till 75 grader och kör ytterligare 10 minuter. Till sist stänger du av värmen helt och lämnar formen i ugnsvärmen i minst 10 minuter. Hit fram kan du förbereda.
Lägg över kycklingfiléerna och stekskyn i såsen och låt allt bli genomvarmt under en minut eller två. Smaka och tillsätt mer av de kryddor som du saknar. Garnera grytan med hackad koriander och servera eventuellt med basmatiris och/eller naan bröd. Om du t ex har mexikanska tortillas hemma kan du värma dessa snabbt på båda sidor i en torr, het stekpanna och servera till. Smaklig måltid. 🙂