Kalvstek kokad i Barolo, det kan inte bli bättre!

barolo-cant-povero1-2c438510029a33461fcce6de77ed4fb1-640-0Här får du receptet på en av Piemontes verkliga klassiker; Brasato al Barolo eller kalvstek kokad i Barolo-vin Så mustigt och så gott att man nästan spricker av glädje. Ett glas fantastiskt vin till det och lyckan är fullständig. Köttet ska marinera i minst 12 timmar, så om du förbereder kvällen innan och ställer i kylskåpet över natten får du ett perfekt resultat.

f6846432-06da-4226-ba38-9dfad5533ec1Tyvärr blev jag så till mig att jag missade att ta ett foto, men jag hoppas du kan hålla till godo med en bild på vår primi (risotto) istället. Så här gör min väninna Giovanna den här underbara rätten. Buon appetito! 🙂

Brasato al Barolo – 6 personer

1 kg kalvstek
75 cl Barolo vin (mustigt rött vin från Piemonte, gjort på Nebbiolo druvan. Det finns Nebbiolo-vin på Systembolaget från 99 kr och uppåt om du vill hålla nere kostnaden)
0,5 dl vetemjöl
2 st gula lökar
1 st morot
3 st selleristänger
3 st vitlöksklyftor
1 knippe färska örter (salvia, 2 st lagerblad, rosmarin)
1 knivsudd malen muskot
1 st kanelstång
3 st kryddnejlikor
Salt och nymald svartpeppar
Extra vergine olivolja

Grovhacka grönsakerna och lägg tillsammans med kalvsteken i en skål. Häll på hela flaskan vin. Tillsätt vitlöken, muskot, kanelen och kryddnejlikorna och låt marinera i kylskåpet i minst 12 timmar. Ta därefter upp steken, torka torr på kökshandduk och pudra hela köttet med vetemjölet. Skaka av det överflödiga mjölet.

Hetta upp olivoljan i en stekgryta och bryn köttet på alla sidor. Lägg ner grönsakerna och vinet från marinaden, krydda ordentligt. Låt koka svagt på medelvärme i 2 timmar så att köttet blir så mört att det faller isär. Ta upp köttet och låt svalna.

Sila bort grönsakerna och kryddorna och behåll den ”rena” vätskan. Reducera såsen genom kokning på hög värme i några minuter. (Använd lite Maizena såsredning för bruna såser om du behöver hjälpa till lite på traven att få en krämigare sås.)

Skär köttet i tunna skivor och servera med en stor skvätt sås. Bjud samma vin till som du använde i marinaden. Helst Barolo såklart, men vilket annat mustigt Nebbiolo som helst fungerar alldeles utmärkt. Buon appetio! 🙂

I Italien serverar man den här rätten som secondo (efter antipasto och pastan/risotton), så man äter inget till annat än köttet och såsen. Om du däremot vill servera på ”svenskt” sätt föreslår jag kokt potatis, kanske rönnbärsgelé och någon kokt/ångad grönsak som broccoli, blomkål eller svartrot. Absolut inte sallad (men det tycker jag å andra sidan aldrig att du ska servera på samma tallrik som själva maten. Alltid innan eller på en separat tallrik, det blir bäst så.) 🙂