Nu har vi äntligen kört igång med vårens roséprovningar och eftersom vi lägger stor vikt vid tilltuggen har jag har ägnat mycket tid åt att forska kring vilken typ av mat som passar med olika typer av vin. En del viner är det lätta att matcha med en god maträtt. Som den här. Till en pinot noir rosé från Nya Zeeland passar det fantastiskt bra med en kryddstark vietnamesisk soppa vid namn Pho. Faktum är att ett fylligt rosé är det bästa vinvalet till de flesta kryddstarka asiatiska rätterna. Prova själv! Och smaklig måltid! 🙂
Pho – vietnamesisk soppa – 6 personer
1,5 liter vatten
4 msk kycklingfond på flaska
3 st stjärnanis
2 st kanelstänger
3 st hela kryddnejlikor
10 st hela svartpepparkorn
2 st citrongräs
En stor ingefära, ca 1 dm
3 msk fisksås
Skala ingefäran och skär i skivor. Skär bort ändarna på citrongräsen och banka med baksidan på en kniv. Skär i skivor. Lägg allt i en stor kastrull och koka upp. När buljongen kokar tillsätter du
3 st hela kycklingfiléer
Låt koka i ca 15-20 minuter. Ta upp kycklingfiléerna och skär i skivor. Sila bort alla kryddor från soppan och spara den goda buljongen.
3 salladslökar
1 kruka koriander
0,5 kruka mynta
2 st röda chili
125 gram risnudlar
Skär salladslök och chili i tunna skivor. Hacka koriander och mynta grovt. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.
Koka upp saltat vatten och koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Fördela ut kycklingbitarna och nudlarna i 6 st soppskålar. Smaka av buljongen med
Saften av 2 färska lime
Eventuellt mer fisksås
Eventuellt salt
Eventuellt nymald svartpeppar
Häll på den heta buljongen och garnera med salladslöken, örterna och chili. Servera genast med ett glas Pinot Noir Rosé från den “nya världen”, förslagsvis Nya Zeeland. Smaklig måltid!
Pssst, som “nya världen” räknas allt utanför Europa. Nja, man kan undra om den definitionen är riktigt politisk korrekt, men ändå…