Kyckling i gräddig murkelsås à la Bordeaux

Ingen måltid utan dessert! Francois presenterar pärontårta med mandel
Francois i Bordeaux – Hälsa gärna på om du har vägarna förbi

Våren 2015 bilade Anders, Elsa och jag omkring i södra Europa under några månader. Vi började som vanligt med Piemonte i norra Italien (som vi älskar) innan vi körde längs hela den franska och den spanska kusten till Medelhavet. I höjd med Gibraltar åkte vi längs Atlantkusten i Portugal, Spanien, Frankrike och hem över Belgien, Holland och Tyskland. En riktigt härlig långresa genom underbara länder med massor av fantastisk mat och dryck. Och just när det kommer till maten var nog besöket hos Francois i det lilla vinslottet utanför Bordeaux resans höjdpunkt!

Francois, f d film- och musikproducent i Paris, hade flyttat till Bordeaux något år tidigare för att ta hand om sin väninnas vinslott. Hans uppgift var att hyra ut de 4 rummen och att laga middag och frukost om och när det kom några gäster. Vid vårt besök var vi de enda gästerna, så jag hoppas verkligen att det kom fler senare på säsongen för annars måste det vara ett långtråkigt jobb att gå ensam i ett dragigt, gammalt slott.

Vilken mat han lagade! Och vilket vin han bjöd till! Och vilken fantastiskt sauternesvin han trugade på oss tillsammans med gruyère till frukost! 🙂

Väl hemma igen försökte jag mig på att kopiera kycklingen med murkelstinn gräddsås vi fick till en av middagarna och jag tycker jag lyckades riktigt bra. Sedan dess har vi bjudit vänner och bekanta på rätten flera gånger och nu senast har jag börjat servera den som ett av tilltuggen under våra rödvinsprovningar. Alla verkar gilla den lika mycket som jag gör! 🙂 Prova gärna du också. Jag lade ut receptet redan i maj 2015, då som en del av en franska festmeny, men den här kycklingen förtjänar en egen plats i rampljuset. Jag lovar att den kommer göra succé på nästa middagsbjudning. Bon appetit!

Kyckling i gräddig murkelsås – 6 personer
Vinförslag: Klassisk Bordeaux-blandning – gärna lagrat i några år
6 st kycklingfiléer
2 st konservburkar murklor
5 dl vispgrädde
5 dl creme fraiche 34 %
1 kg delikatesspotatis på påse
1 st schallottenlök eller 1 st gul lök
Smör (gärna från Normandie, finns bl a från ICA Selection)
Kinesisk soya
Salt
Svartpeppar
Cognac eller Calvados

Finhacka en schallottenlök eller en halv gullök. Skär burkmurklorna i mindre delar. Stek löken i smör på medelvärme tills den blir genomskinlig. Lägg i murklorna och låt de fräsa med en stund tills all vätska försvunnit. Salta och peppra ordentligt. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

Putsa bort fett och hinnor på 6 st kycklingfiléer och stek i smör på medelvärme . Vänd några gånger. Salta och peppra ordentligt. Ta bort från plattan när kycklingen är 3/4 klar. Ställ åt sidan.
Skala potatisen om det behövs och dela i klyftor. Koka potatisen 3/4 klar i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. 

Lägg ner löken och murklorna i en stor kastrull. Häll på en ordentlig skvätt Cognac (ca 2-3 msk), 5 dl vispgrädde, 5 dl creme fraiche och 1 msk kinesisk soya. Låt koka upp under vispning på ganska hög värme på spisen (jag använder 8 på min 9-gradiga spis) och låt koka några minuter. När såsen har reducerat lite lägger du in kycklingen och låter koka med i ca 10 minuter. När 5 minuter återstår lägger du i potatisen. Dra ner plattan till svagaste värmen tills det är dags att servera. Rör om med jämna mellanrum så det inte fastnar i botten. Smaka av med ordentligt med salt och nymald svartpeppar.

Garnera gärna med färsk timjan och servera med en klick rönnbärsgelé. Jag föreslår att du serverar grönsaker på en separat tallrik vid sidan om, och helst innan varmrätten, så att du inte blandar smakerna. Var sak har sin tid och den här läckerbiten vill inte trängas med något annat på tallriken. Bon appetit!