Lax med marockanska smaker!

Marockansk lax 2Min väninna Lena berättade för mig om en rätt hon hade lagat för en tid sedan och hennes berättelse gav mig inspiration till den här laxen med marockanska smaker. Det blev en riktigt fräsch kombination av mustiga kryddor och roliga smaker som jag hoppas att du vill testa någon kväll framöver. Tyvärr kan jag inte marockansk arabiska, så jag får väl önska smaklig måltid på svenska istället. 🙂

 

Lax med marockanska smaker – 2 personer

Det här behöver du:
2 st laxfilér, frysta eller färska spelar ingen roll
2 krm torkad ingefära
2 krm malen koriander
2 krm kanel

2 dl cous cous, quinoa, bulgur, matvete eller liknande, kokas enligt anvisningarna på paketet.
6 st dadlar
0,5 dl sötmandel
10 st oliver utan kärnor (jag köper alltid med kärnor och tar bort de själv, eftersom jag tycker att den smaken är överlägsen!)
6 st små tomater, skurna i tunna klyftor
Saften från 1 st lime
3 msk olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
0,5 kruka färsk koriander

75 gram fetaost (0,5 paket)
1 stor skiva vattenmelon utan kärnor
Olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
En liten knippa färsk koriander

1 dl matlagningsyoghurt
Saften från 0,5 lime

Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Blanda kryddorna och strö över laxen. Kör laxen i ca 15-20 minuter tills den är knappt färdig i mitten. (Den kommer fortsättas att tillagas utanför ugnen och vara helt perfekt till serveringen).

Koka couscous enligt anvisningar på paketet. Om du vill vara ännu mer hälsomedveten passar säkert quinoa dig ännu bättre. Blanda den nykokta couscousen med finhackade dadlar, finhackade oliver utan kärnor, tunna tomatklyftor,  olivoljan, limejuicen, salt, peppar, finhackad färsk koriander och hackade mandlar som du rostat i en torr, het stekpanna.
Om det är för torrt tar du lite mer olivolja och kanske lite mer limesaft. Smaka av och krydda upp om det behövs.

Skär en stor skiva vattenmelon i mindre munsbitar och smula ner fetaosten. Strö över finhackad färsk koriander, krydda med salt, nymald svartpeppar och lite olivolja.

Blanda matlagningsyoghurt med nypressad limesaft och e voilà, så är middagen klar på 30 minuter. Smaklig måltid!