Lyxig pasta med mycket hummer

unnamed (5)Jag brukade säga att om man kunde överleva bara på gorgonzola, hummer och rödvin, ja då skulle jag äta det varje dag, resten av mitt liv. Tack och lov har jag utvecklat mina smaklökar en hel del sedan dess, men fortfarande ligger hummer etta på min lista över det jag helst av allt äter. Så gissa hur nöjd jag är med den här lyxiga pastan med hummer som passar perfekt att bjuda gäster på? Dessutom är den riktigt enkel att göra, snygg att titta på och ännu godare att äta. Buon appetito! 🙂

 

Bavette all’astice – Pasta med hummer – 6 personer

3 frysta humrar (om du har en Picard-butik i närheten brukar de ha bra priser på ca 60 kr styck)
1 liter passerade tomater
20 cocktailtomater
1 stor knippa bladpersilja
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
1 st röd chili
5 dl skaldjursfond
500 gram bavette eller linguine pasta
Riven parmesan
Extra vergine olivolja att steka i
Ev lite flytande honung
Salt och nymald svart- eller vitpeppar efter smak

Börja med att tina humrarna. Jag brukar lägga dem i obruten förpackning i kallt vatten och då tinar de på ca 1 timme. Dela humrarna längs med och ta bort den lilla ”säcken” i huvudet och analsträngen. Knäck klorna med en nötknäckare. Häll bort överflödig vätska och lägg åt sidan.

Finhacka schalottenlöken, vitlöksklyftan och den röda chilin. Om du vill ha starkare smak behåller du en del eller alla kärnor, annars skakar du bort dem när du snittar upp chilin. Grovhacka persiljan och lägg i en skål vid sidan. Dela cocktailtomaterna mitt på och lägg åt sidan.

Fräs lökarna genomskinlig tillsammans med chilin i medelvärme i en stekgryta. Häll på skaldjursfond (antingen om du tidigare kokat egen på räkskal eller vatten och hummerfond på flaska) och de passerade tomaterna. Låt koka ihop ca 15 minuter tills smakerna sätter sig. Smaka av och om det smakar alltför bittert (beror på tomaterna) så kan du mildra bitterheten med lite flytande honung. Salta och peppra efter smak. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, men dra bort ca 2-3 minuter. Det ska vara en hård kärna inne i pastan när du biter i den. Lägg i de halva humrarna och de halverade cocktailtomaterna i den varma tomatsåsen och ta bort från plattan. Häll bort pastavattnet i ett durkslag, häll tillbaka pastan i den stora kastrullen och häll över hummer/tomatsåsen. Blanda ordentligt. Det är nu som pastan blir helt perfekt klar. Garnera med den hackade persiljan och servera direkt. Buon appetito!

Parmesan eller inte?
De riktigt traditionella tycker inte att man kan äta parmesan med fisk eller skaldjur eftersom de anser att osten tar med den delikata smaken. Visst kan det vara så i vissa fall, men för den här pastan, med chili, vitlök och tomater funkar det perfekt med parmesan, så kör på!

Vilken pasta ska jag använda?
Till den här rätten använder jag bavette (platta spaghetti) eller linguine (långa, smala, platta spaghetti), som passar perfekt till den här typen av rätt.

Koka egen fond?
Det låter mycket svårare än det är. Nästa gång du äter räkor eller andra skaldjur lägger du skalen åt sidan och sedan kör du. Fräs i het kastrull i lite extra vergine olivolja. Skär ner en morot, en gul lök och gärna en selleristjälk och låt fräsa med. Häll på ett glas vitt vin och ca 1 liter vatten för skalen till 500 gram räkor. Låt koka ihop i ca 45 minuter så att vätskan reduceras och smakerna blir mer intensiva. Sila bort vätskan genom en finmaskig sil, tryck till skalen och grönsakerna ordentligt med en träslev så att all vätska rinner ut och frys in. Antingen i en stor burk om du tror att du kommer använda allt på en gång eller som istärningar om du vill använda lite då och då. Den här fonden kan du använda till massor av olika grejer; soppa, i en gryta, till pastarätter som den här osv. Varje gång du tidigare har använt en buljongtärning eller fond på flaska tillsammans med vatten.

 

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.