Mare e monti, hav och berg!

Taglerini salsiccia porroGenuina, italienska pastarätter är väldigt enkla utan massa olika ingredienser. Förutom basen, som antingen kan bestå av tomater, vitlök och chili (speciellt i Neapel och söderut) eller mer milda smaksättningar som i norra Italien, så serveras pastan ofta vegetariskt eller med bara en enda proteinkälla.

Koka ALLTID pastan riktigt al dente, det är det som skiljer en fantastisk pasta från en medioker en, och blanda ALLTID såsen eller ”fräset” med pastan innan serveringen. Någon finhackad ört är snyggt att garnera med och nyriven parmesan eller pecorino passar perfekt till. Italienarna själva strör aldrig ost på pastarätter som innehåller fisk eller skaldjur eftersom de säger att osten ”dödar” den delikata smaken. Själv älskar jag parmesan så till den milda grad att jag har det till allt och jag använder det jämt.

Carbonara 4Här får du två nya förslag till goda, enkla och snabba pastarätter. Mare e Monti är en gammal klassiker som jag tror kommer från regionen Marche på ostkusten, medan varianten med salami är en favorit hemma i mitt eget kök. Om jag inte har salami hemma brukar jag använda någon bra skinka, bresaola, rostbiff eller något annat kött som jag gillar och om kronärtskockorna är slut använder jag svarta oliver med kärnor. Svårare än så behöver det inte vara. Buon appetito! 🙂

Mare e monti – Räkor och svamp – 4 personer

2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
400 gram räkor med skal
200 gram kantareller, skogschampinjoner eller Karl Johansvamp
Ca 1-2 dl torrt, vitt vin
Extra fin olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
1 knippa bladpersilja
Spaghetti

Spagetti Vongole 7 febSätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Koka pastan riktigt al dente.

Hacka löken och vitlöken och fräs i olivolja utan att den tar färg. Riv eller skär svamparna i mindre delar och stek tillsammans med löken tills all vätska kokat bort. Häll på det vita vinet och krydda med salt och nymald peppar. Låt koka under några minuter så att såsen blir krämig. Om såsen är för blöt låter du den koka lite till på lite starkare värme och om den är för torr späder du med mer vitt vin. Blanda med den nykokta pastan, finhackade persiljan och stänk över lite extra fin olivolja. Servera med nyriven parmesan (trots att det är räkor, så gillar jag parmesan så mycket).

Salami e carciofi – Salami och kronärtskockor – 4 personer
1 st burk med kronärtskockshjärtan
200 gram god salami
1 st vitlöksklyfta
Extra fin olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
1 knippa bladpersilja
Tagliatelli

salsa di carne biancoSätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Koka pastan riktigt al dente.

Hacka vitlöken och fräs i olivolja utan att den tar färg. Skär salamin i mindre delar och stek med löken tills salamin blir lite knaprig och fettet i korven smälter. Dela kronärtskockshjärtana i fyra delar och stek en stund tillsammans med salamin. Krydda med salt och nymald peppar. Blanda med den nykokta pastan, finhackad persilja och servera med nyriven parmesan. Lätt som en plätt!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.