Matig kött- och grönsakssoppa med ostmacka!

KöttsoppaNär jag var liten på 70-talet åt vi ofta köttsoppa från konservburk. Jag tyckte det var riktigt gott, speciellt den goda buljongen, tillsammans med en macka på knäckebröd och lagrad ost. Nu i vuxenålder gör jag köttsoppan på “riktigt” med fransyska i bit, ekologiska rotfrukter och egen buljong som kokat riktigt länge. Magiskt gott! Prova själv och du kommer att känna igen smaken från barndomen, fast mycket, mycket godare. Buon appetito! 🙂

Köttsoppa – 4 personer

600 gram fransyska i hel bit
1,5 liter vatten
3 msk kalvfond på flaska
6 st vitpepparkorn
3 st lagerblad
Salt efter egen smak

Lägg köttet och kryddorna i vattnet och låt koka under lock på medelvärme i minst 1,5 timme eller tills köttet är riktigt mört. Ta upp köttet och sila buljongen.

3 st stora morötter
1 bit rotselleri
2 st palsternackor
1 bit fänkål 5×5 cm
2 st potatisar
(1 st purjolök om du vill. Själv tycker jag att den blir alldeles för “sladdrig” när den kokat.)

Skär alla rotsaker i skivor. Skär potatisen i 2×2 cm bitar. Låt koka med buljongen i 15-20 minuter tills de är lagom kokta, men fortfarande “al dente”. Skär köttet i små bitar på 2×2 cm och lägg ner i soppan. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Garnera med grovhackad bladpersilja och servera med smörgås med lagrad ost. Smarrigt! 🙂

Gör mer soppa än du gör av med och frys in i portionsförpackningar. Perfekt att ta fram ur frysen någon dag när du har ont om tid. Soppan blir ännu godare om du gör den dagen innan du ska äta.

 

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.