När jag var liten på 70-talet åt vi ofta köttsoppa från konservburk. Jag tyckte det var riktigt gott, speciellt den goda buljongen, tillsammans med en macka på knäckebröd och lagrad ost. Nu i vuxenålder gör jag köttsoppan på “riktigt” med fransyska i bit, ekologiska rotfrukter och egen buljong som kokat riktigt länge. Magiskt gott! Prova själv och du kommer att känna igen smaken från barndomen, fast mycket, mycket godare. Buon appetito! 🙂
Köttsoppa – 4 personer
600 gram fransyska i hel bit
1,5 liter vatten
3 msk kalvfond på flaska
6 st vitpepparkorn
3 st lagerblad
Salt efter egen smak
Lägg köttet och kryddorna i vattnet och låt koka under lock på medelvärme i minst 1,5 timme eller tills köttet är riktigt mört. Ta upp köttet och sila buljongen.
3 st stora morötter
1 bit rotselleri
2 st palsternackor
1 bit fänkål 5×5 cm
2 st potatisar
(1 st purjolök om du vill. Själv tycker jag att den blir alldeles för “sladdrig” när den kokat.)
Skär alla rotsaker i skivor. Skär potatisen i 2×2 cm bitar. Låt koka med buljongen i 15-20 minuter tills de är lagom kokta, men fortfarande “al dente”. Skär köttet i små bitar på 2×2 cm och lägg ner i soppan. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Garnera med grovhackad bladpersilja och servera med smörgås med lagrad ost. Smarrigt! 🙂
Gör mer soppa än du gör av med och frys in i portionsförpackningar. Perfekt att ta fram ur frysen någon dag när du har ont om tid. Soppan blir ännu godare om du gör den dagen innan du ska äta.