Meze som fredagsmys

Meze som fredagsmys, det längtar jag verkligen efter! Som ikväll, då kommer jag röra ihop ett antal röror som jag äter med pitabröd, en fräsch sallad med knastriga granatäppelkärnor och steka några goda lammkorvar till.

Den här middagen går riktigt fort att få ihop och den viktiga hjälpredan är mixern. Maskin om du har eller stavmixer, båda går lika bra. Under tiden auberginen står i ugnen hinner du ta ett glas laga-mat-vin, duka, röra ihop rörorna, blanda ihop salladen, steka korven och dra upp benen i soffan och lyssna på Bon Ivers album från 2011 på Spotify.

Efter maten hoppas jag att Anders och jag ska titta färdigt på de fyra sista avsnitten av The Crown säsong 2, men som vanligt kommer jag säkert ligga i soffan och klippa med ögonen. Oavsett vilket, ha en härlig fredagskväll du också och smaklig måltid! 🙂

Vintips!
Jag gillar att dricka vin från samma ställe där maten kommer ifrån, så ikväll kommer vinet från Libanon. En druvblandning med bl a syrah, carignan, grenache och cabernet sauvignon från Bekaa-dalen. Cave Kouroum, nr 12501, 99 kr. Det blir supergott till! 🙂

Meze som fredagsmys
Meze som fredagsmys

Meze som fredagsmys

2 personer som räcker och blir över

Baba ghanousch (aubergindip) – ugn 175 grader

1 aubergin
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk balsamvinäger
1 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar

Dela auberginen på längden. Lägg den på plåt med skurna sidan upp. Baka i ugnen ca 45 minuter tills den är helt mjuk.
Låt svalna, skala och skär i bitar. Kör i mixer med pressade vitlöksklyftor, balsamvinäger, olivolja, salt och nymald svartpeppar.

Paprikaröra

1 dl ayvar relish
0,5 pkt fetaost
Salt och nymald svartpeppar

Kör ayvar relish, fetaost, salt och nymald svartpeppar i en mixer tills det blir en jämn och slät konsistens.

Hummus (kikärtsröra)

1 st tetra/burk kikärtor
2 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
Citronsaft från en halv citron
Salt och nymald svartpeppar

Kör kikärtor, olivolja, spiskummin, salt, nymald svartpeppar och pressad citron i mixern tills det blir jämnt och fint. Häll på mer olivolja om det är lite för torrt och kör en liten stund till. Smaka av om du behöver krydda mer.

Spenatsallad

1 påse babyspenat
0,5 gurka
0,5 pkt fetaost
Granatäppelkärnor (finns frysta)
Extra fin olivolja
Balsamvinäger

Lägg upp spenaten på ett stort uppläggningsfat tillsammans med bitar av den urkärnade gurkan. Smula över fetaost och granatäppelkärnor. Servera med olja och balsamvinäger. Klart!

Lammkorvar – merguez

Stek enligt anvisningarna på paketet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.