Jag hade ett gäng härliga väninnor hemma igår kväll och bland mycket annat pratade vi om den uppmärksammade dokumentären Socker som finns på SVT Play (länk längst ner i inlägget). Har du sett den? Vad tyckte du? Jag har inte sett den ännu, men kommer definitivt att göra det nu i helgen. Anyways, med tanke på allt socker vi får i oss, kändes det extra skönt att jag hade svängt ihop en sallad med cajunkryddade kungsräkor utan ett enda litet sockerkorn. Gör en stor sats av den här cajunkryddblandningen och ha den hemma i en lufttät burk (den håller i evigheter) och sprid över kycklingen, omeletten, fisken och allt annat du kan komma på. Delish!
Jag kollade förresten upp vad som är skillnaden mellan cajun och creole och det enkla svaret på den frågan är tydligen tomater. Om du använder tomater i rätten är det creole, annars cajun. Bon appetit som de säger i Louisiana, USA. 🙂
Cajunkryddade kungsräkor på sallad med korianderdressing – 6 personer
Sallad:
12 – 18 st kungsräkor (finns råa i frysdisken)
2 msk olivolja
150 gram salladsmix
2 pkt körsbärstomater
1 msk honung
1 dl rostade, naturella cashewnötter (rosta dem gyllenbruna i het, torr panna) – går bra att förbereda
4 st finrivna betor (röda, gula eller polka)
4 st finrivna morötter
ca 1 dm finriven rättika
3-4 skivor lufttorkad skinka
1 st finstrimlad röd lök
3 st grovhackade avocado
Kärnor från 1 st granatäpple
12 st gröna sparrisar
2 msk finriven parmesan
Cajunkryddblandning (stor sats att spara – perfekt att alltid ha förberedd hemma i skåpet):
1 tsk salt
2 msk paprikapulver
1 msk finhackad, torkad vitlök (finns i Santa Marias kryddsortiment)
1,5 msk torkad oregano
1,5 msk torkad timjan
1 msk lökpulver
1 msk cayennepeppar
1 tsk chili flakes
1 tsk nymald svartpeppar
Korianderdressing – går bra att förbereda dagen innan eller samma dag:
1 dl extra fin olivolja
Saften av 3 st lime
1 st kruka färsk koriander
1 st vitlöksklyfta
Nymald svartpeppar
Lite salt
Sätt på ugnen 160 grader varmluft. Täck 2 plåtar med bakplåtspapper och lägg på sparrisen och skinkan på den ena plåten och 2 askar körsbärstomater och 1 msk flytande honung på den andra. Kör in i ugnen. Kör skinkan och sparrisen i några minuter tills skinkskivorna blir som knapriga chips. Låt plåten med tomater stanna kvar i ugnen i ca 5 minuter till så att de blir “bakade” och goda.
Gör kryddblandningen genom att stöta alla ingredienser i en mortel. Lägg ner de råa kungsräkorna i en skål och pudra över ordentligt med kryddblandning och blanda om. Låt stå ca 15 minuter och dra åt sig smakerna.
Stek kungsräkorna på medelvärme i lite olivolja, några minuter på varje sida.
Blanda alla ingredienser till den syrliga korianderdressingen med stavmixer. Om du vill ha den lite sötare kan du blanda ner 1 tsk flytande honung.
Skala rättikan, morötterna och betorna och finriv varje rotsak för sig (går bra att förbereda). Fördela ut salladen på tallrikar resten av grönsakerna och rotsakerna ovanpå. Krossa skinkchipsen i handen och fördela jämnt över tallrikarna. Ringla över korianderdressingen. Toppa med sparrisar, ugnsbakade körsbärstomater, hackade nötter och kungsräkorna. Pudra lite parmesan över varje tallrik. Klart att servera!
Ett vin som passade riktigt bra till var Clay Station, Viognier från Californien. Artikelnummer 22228, 109 kr. Fruktig, blommig smak med liten sötma, inslag av persika, päron, fläder och mandarin. Serveras vid cirka 8°C till rätter av ljust kött, gärna med asiatiska inslag.
Länk till filmen Socker på SVT Play: http://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1