Min svåger fyller jämnt nu i helgen och hela släkten firar med ett hejdundrande kalas i dagarna två. Jag tog på mig att fixa en mingelbuffét för de “närmast sörjande” första kvällen och för mig är det såklart nära till hands med italiensk mat. Det fick bli ett gående bord med massor av grönsaker för 20 personer, som gick utmärkt att förbereda tidigare samma dag. Du kanske också vill prova vid nästa fest? Buon appetito! 🙂
Italiensk mingelbuffét – 20 personer
Ostar:
Gorgonzola och tallegio eller annan kittost. Garnera med ruccola.
Pizza:
2 st färdiga pizzadegar med tomatsås och mozzarella. Garnera med ruccola.
Kall kycklingsallad:
Koka 3 st kycklingfiléer i vatten. Putsa och skär bort fett och eventuell brosk. Strimla kycklingen tunt med en gaffel. Finhacka 1 röd paprika och 1 burk urkärnade svarta oliver av bra kvalitet. Blanda kycklingköttet, oliver och paprika med ca 1-2 dl majonnäs (Hellmans eller hemmaslagen). Fördela ut salladen i små skålar eller kaffekoppar. Garnera med ruccola.
Tonfisktartar:
Finhacka 2 tjocka skivor färsk tonfisk utan senor och hinnor. Blanda tonfisken med salt och nymald svartpeppar. Lägg ett ägg med tonfisktartar på små tallrikar. Garnera med ruccola och en citronklyfta.
Sallad med hasselnötter och gorgonzola:
Rosta färska hasselnötter i het, torr panna. Lägg ut nötterna på en ren kökshandduk och gnugga bort det bruna skalet.Fördela ut finbladig sallad på ett stort fat. Smula över färsk gorgonzola. Grovhacka hasselnötterna och fördela över hela salladen. Strö över russin. Ringla över olivolja och crema balsamico. Salta lite och mal svartpeppar över.
Bruschetta med tomater:
Skär 2 st baguetter i tunna skivor. Rosta gyllenbruna i 180 grader i ugnen. Finhacka 1,5 kg färska tomater, 1 stor rödlök och 2 klyftor vitlök. Blanda med olivolja, salt och nymald svartpeppar. Låt gästerna själva montera ihop brödet och tomaterna, annars blir brödet alldeles mjukt och uppluckrat.
Korvar och skinkor:
Köp olika italiensk salami och skinkor och lägg upp snyggt på stora fat. Garnera med ruccola.
Bröd:
Skär upp 2 st lantbröd och lägg upp i en brödkorg.
Caprese:
Skär kvisttomater i tunna skivor och lägg upp på ett stort fat tillsammans med 3 st burrata och 3 st buffelmozzarella. Garnera med strimlad, färsk basilika. Ringla över olivolja och dra några varv med pepparkvarnen.
Grönsaker med parmesandipp:
Skär upp olika grönsaker i lagom mumsbitar. Blanda en stor burk Philadelphia Cream Cheese med en påse finriven parmesanost. Krydda med lite nymald svartpeppar och ringla över lite olivolja. Fördela grönsakerna i olika sektioner på ett stort fat och ställ parmesandippen i mitten.
Glass med nötter och Nutellasås:
Lägg vanilj- och chokladglass i en stor skål. Smula över maränger eller chokladkakor. Smält Nutella tillsammans med ovispad grädde i en kastrull på låg värme. Häll över glassen och garnera med rostade, grovhackade hasselnötter.
Inköpslista!
2 baguetter
2 färsk basilika
1 blomkålshuvud
1 stor bit tallegio
3 st burrata
2 st citroner
1 st crema balsamico
1 st vit balsamvinäger
2 st endivesallad
1 riktigt stor bit gorgonzola
2 paket grissini
1 påse hasselnötter
3 st kycklingfileer
2 kg morötter
3 st buffelmozzarella
1 st extrastor mozzarella till pizzan
1 burk Nutella
1 flaska olivolja
2 st gula paprika
2 st röda paprika
1 st parmesan
1 stor påse finriven parmesan
2 st pizzakit
150 gram prosciutto
1 stor påse finbladig salladsblandning
2 dl majonnäs av bra kvalitet
1 stor påse ruccola
1 paket russin
1 st rödlök
1 stjälkselleri
1 burk svarta urkärnade oliver
2 kg kvisttomater
2 tjocka skivor tonfisk
1 st vitlök
1 stor burk Philadelphia Cream Cheese
1 påse finriven parmesan
Vanilj- och chokladglass
Några chokladkakor