Omväxling förnöjer, andra smaker till pastan!

Hemlagad pasta i Molise utan maskinSveriges vanligaste maträtt alla kategorier är tydligen spaghetti och köttfärssås och själv äter jag det väldigt ofta och väldigt gärna. Speciellt min egen variant såklart, liksom säkert de flesta andra har sitt eget recept som man återvänder till gång på gång på gång. Men du kanske är sugen att byta ut köttfärssåsen någon gång och testa andra smaker? Nu börjar vardagen igen efter en skön påskhelg och jag har samlat några förslag som jag brukar göra själv eller som jag fått tips om från min väninna Giovanna som är kock i Piemonte i norra Italien. Jag kommer att posta fler pastarecept de närmaste dagarna, så håll utkik! Buon appetito! 🙂

Se till att du har följande varor hemma i skafferiet så klarar du det mesta:
Pasta (spaghetti, tagliatelli, linguine och penne) av god kvalitét
Extra fin olivolja
Salt
Svartpeppar, hel på kvarn
Vitlök
Parmesan
Chili (antingen färsk eller torkade flakes)
Tonfisk på konservburk av god kvalitet
Musslor på konservburk av god kvalitet
Kronärtskockshjärtan på konservburk av god kvalitet
Svarta oliver med kärnor av god kvalitet
Frysta räkor, ju större desto godare tycker jag
Torkad Karl Johansvamp
Bladpersilja, färsk

Spagetti Vongole 7 febSalsiccia e porro – Salsiccia och purjolök 4 personer
400 gram färsk salsiccia
1 hel, stor purjolök
Salt
Nymald svartpeppar
Extra fin olivolja
Tagliatelli

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Koka pastan riktigt al dente och dra av 2-3 minuter från anvisningarna på paketet, då brukar det vara lagom.

Snitta upp de färska korvarna och ta ut köttet ur korvskinnen. Fräs i medelvärme i olivolja tills det får fin färg och är genomstekt. Snitta upp purjolöken längs med, håll under rinnande vatten och skaka ur vattnet. Skär i tunna skivor och stek i extra fin olivolja utan att löken tar färg. Kör purjolöken i matberedare så att konsistensen blir jämn och fin. Krydda korven och löken med lite salt och nymald svartpeppar.

Lägg det stekta salsicciaköttet och purjolöken över den nykokta pastan, stänk över några droppar extra fin olivolja och blanda runt ordentligt. Servera direkt med nyriven parmesan.

RäkorGamberetti e peperoncino – Räkor, chili och vitlök
500 gram frysta räkor (köp räkor med skal och skala själv)
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chili eller 1 krm chili flakes
En knippa persilja eller koriander
Extra fin olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
Linguine

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och salta ordentligt. Koka pastan riktigt al dente, dra av åtminstone 2-3 minuter kortare än anvisningen på paketet.

Tina räkorna blixtsnabbt genom att lägga de frysta räkorna i ett durkslag och ställ under rinnande varmvatten från kranen i exakt 30 sekunder. Ändra till rinnande kallt vatten och låt stå i ytterligare 30 sekunder. Sedan är de perfekt tinade och du kan skala räkorna.

Fräs hackade vitlöken och önskad mängd chili, med eller utan kärnor, i extra fin olivolja utan att det tar färg. Finhacka de färska örterna.

Lägg i vitlöken och chilin i den nykokta pastan tillsammans med räkorna och blanda runt ordentligt. Krydda med salt och nymalen svartpeppar efter behag och tillsätt örterna. Blanda runt igen. Egentligen borde man inte servera nyriven parmesan över vare sig fisk eller skaldjur, men jag älskar parmesan och äter det till allt.