Pintxos, pinchos eller tapas

Pintxos, pinchos eller tapas? Pintxos är inte tapas, inte heller pinchos eller är de det?? Faktum är att det verkar finnas lika många förklaringar som antalet personer man frågar, men om jag försöker mig på ett enda enkelt svar, så kanske det här ligger nära till hands?

Om du är i Baskien, längst upp på spanska Atlantkusten, där bl a städerna Bilbao och San Sebastian/Donostia ligger, så heter de små mästerverken pintxos, alltid! Där ska du aldrig beställa tapas, det sårar deras nationella, baskiska stolthet. Pinxtos har fått namnet efter en pinne eller en spik, som håller fast innehållet med en skiva bröd.

I andra delar av Spanien däremot kan det antingen heta tapas, om de är ett gratis tilltugg till drinken, eller pinchos, om du betalar för dem. Men det finns lika många varianter som det finns städer. Ibland heter det tapas, ibland pinchos, oavsett om det är pinne eller inte, oavsett om de kostar extra eller kommer till drinken av bara farten. Så säg pinchos eller säg tapas och du ska se att du kommer bli mätt och belåten av bara farten.

Pintxos, pinchos eller tapas
Pintxos, pinchos eller tapas

HHuHur äter man pinxtos i Baskien?

Jo, man går från bar till bar, tar ett glas vin, cider, kanske en öl och en pinxto på varje ställe innan man drar vidare. Oftast finns det inte några bord att sitta ner, utan här går det fort, både att beställa och att hasta vidare till nästa ställe. Bara i gamla delen av San Sebastian finns det 100-tals pinxtos barer, så du har helt klart massor att göra i jakten på den perfekta smakbiten.

På barerna finns det mängder av uppdukade, kalla pinxtos på bardisken och i tillägg finns det varma rätter, t ex halstrad gåslever, entrecote, marulk eller något annat delikat. Dessa rätter brukar stå på en tavla inne på baren och varierar beroende på tillgången.

Kom ihåg-tips!

  • Det är tydligen OK att slänga pappersservetterna på golvet när du är klar. :O Det är en lokal vana och gör det lättare att städa upp efteråt.
  • Inte OK att slå dig fram till baren för att få beställa. Vänta på din tur i lugn och ro, de ser dig!
  • Kom ihåg vad du har ätit så blir det lättare att komma överens om notan.
  • Fyll inte en tallrik med mängder av pinxtos på en och samma gång. Smaka bara en eller två i taget innan du går vidare till nästa bar.
  • Börja pinxtosrundan (txakoli) tidigt med spanska mått mätt, redan vid 20-tiden, eftersom många barer börjar stänga vid 23-tiden.
  • Drick inte för mycket i någon bar. Beställ en liten öl istället och uppför dig väl. 🙂

Gambas a la gabardina (friterade räkor) – 4 st

Så här gör du min favvopinxto:

1,75 dl ljus, kall öl
1,2 dl isvatten
1 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk bakpulver
2 st ekologiska ägg
0,5 dl vetemjöl special
12 stora räkor, skalade, men stjärten kvar
Frityrolja

Separera äggvitorna från gulorna och vispa äggvitorna tills det blir ett hårt skum. Blanda mjölet, paprikapulvret, äggulorna, öl, vattnet, salt och bakpulver i en skål. Vänd försiktigt ner äggvitan i blandningen.

Värm tillräckligt mycket frityrolja i en tjockbottnad kastrull, så att oljan kommer täcka alla räkor. Doppa varje räka i smeten så att de är täckta ordentligt, men lämna yttersta stjärten utan smet.

När alla räkor är täckta av smet, fritera räkorna i den heta oljan tills dess att deras ”jackor” är gyllenbruna. Trä upp 3 st räkor på varje pinne och fäst i en skiva bröd. Servera på direkten. Apetite ona! 🙂

Dryckestips!

Öl passar bra, men allra bäst tycker jag ett lokalt vin Txakolina, antingen vitt eller rosé, smakar gudomligt. Det finns åtta stycken olika att välja mellan på Systembolaget.