Portugisiska bakelser – perfekt för många

c883a09c-7cce-4327-9ed7-b46069931e2d

De här supergoda och superlätta bakelserna började bakas redan på 1700-talet i ett kloster i Lissabon. På den tiden använde kloster massor av äggvita för att stärka tyg och vad skulle de göra med alla äggulor som blev över? Jo, en smarrig liten bakelse med frasigt skal och krämig vaniljkräm i mitten.

Det finns massor av recept på pasteis, men än idag kan du äta originalet på Fabrica Pasteis de nata i Belém, Lissabon. De köpte receptet från klostret redan 1837 och har bakat kakorna ända sedan dess. Bered dig bara på en lång kö utanför, men det är det värt.

Det här receptet har jag lånat från min absolute favoritkock Jamie Oliver. (Jag älskar hans rustika stil och att det inte är något finlir med korslagda ärtor och sådant). Enkelt, snabbt och så gott, precis som jag vill ha det.

Lilla läckerbiten passar perfekt om du ska bjuda många och det blir så snyggt när du lägger upp mängder av Pasteis de nata på ett snyggt fat, som här på vårt hotell i Lissabon. Vi fick nog i oss 2-3 pasteis var varje morgon och jädrans vad gott det är. Bom apetit! 🙂

 

Pasteis de Nata – 12 st

2 st fyrkantiga ark 20 x 20 cm med smördeg
Malen kanel
250 gram 34 % creme fraiche
2 st ekologiska ägg
1 msk vaniljextrakt eller vaniljpasta
5 msk florsocker
Skalet och saften från en ekologisk apelsin

Sätt på ugnen på 200 grader. Pudra bakytan med lite vetemjöl. Rulla ut smördegen och skär i 2 st 20 x 20 cm delar. Strö över rikligt med malen kanel och rulla ihop smördegen. Skär varje ark i 6 lika stora delar. Placera dem i en muffinsplåt och tryck till smördegsbiten på höjden, som en kanelbulle. Tryck upp sidorna på smördegen med hjälp av tummen. Grädda i ca 8-10 minuter tills de är gyllenbruna på översta hyllan i ugnen.

Häll creme fraiche i en skål och tillsätt äggen, vaniljextraktet/vaniljpastan, 1 msk florsocker och skalet från apelsinen. Vispa väl.

Ta ut muffinsplåten ur ugnen och använd en tesked för att trycka tillbaka degen upp på sidorna för att få rum med fyllningen. Häll i creme fraiche blandningen i pajskalen och ställ tillbaka överst i ugnen för ytterligare 8 minuter.

Nu är det dags för apelsinkaramellen. Sätt på en liten kastrull på hög värme. Krama i saften från en apelsin och tillsätt 4 msk florsocker. Vispa och kolla ordentligt så att den inte bränner. När karamellen har fått en fin, gyllene färg tar du bort kastrullen från plattan.

Ta ut muffinsplåten ur ugnen och häll lite karamell över varje kaka. Fyllningen kommer fortfarande vara lite ”geggig”, men så ska det var. Låt svalna ordentligt innan ni hugger in. Delish! 🙂