Smörstekt röding med räksås!

Brukar röding finnas i fiskdiskarna här hemma i Stockholm? Eller letar jag bara efter den när jag är på besök hos släkten i Norrland? Oavsett vilket äter vi röding alldeles för sällan, men konstaterar varje gång att röding är en helt gudomligt god matfisk och snygg är den också. Jag serverar den ljusrosa fisken med en ljusrosa räksås, gjord på fond jag kokat själv, och knallgröna grönsaker. Det blir en häftig, färggrann middag som passar perfekt att bjuda gästerna på.

Aug RödingSmörstekt röding med räksås – 4 personer

4  st rödingfiléer à 150 gram
Smör att steka i
Salt
Nymald svartpeppar

300 gram oskalade räkor
1 msk tomatpuré
5 dl vispgrädde
1 msk hummerfond (om det behövs)
1 glas torrt vitt vin
1 glas vatten
1 klyfta vitlök
1 st schallottenlök

Gröna grönsaker efter säsong (sparris, sockerärtor, haricot verts mm)
Potatis
Färsk timjan
Olja med neutral smak

Skala räkorna och lägg alla skal i en kastrull tillsammans med en matsked neutral olja, en finhackad klyfta vitlök, en finhackad schallottenlök och en msk tomatpuré. Fräs allt på hög värme under konstant omrörning tills räkskalen blivit ljusa. Häll på glasen med vin och vatten. Dra ner värmen och låt koka ihop en stund en stund så att ca 0,5 – 1 dl vätska återstår. Sila bort skalen genom en sil och pressa ner all vätska i en kastrull. Häll på vispgrädden och koka upp. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Behövs det mer räksmak? Tillsätt en msk hummerfond på flaska. Smaka av igen. Låt koka tills det blir rätt konsistens.

Under tiden har du kokat potatis och fräst grönsakerna i het panna i lite olja så att de behåller spänsten.

Stek rödingen i smör på medelvärme, skinnsidan nedåt, i ca 8 minuter. Vänd fisken och stäng av plattan, men låt stekpannan stå kvar i 2-3 minuter till. Då är fisken perfekt!

Precis innan serveringen lägger du räkorna i den färdiga, heta såsen. Placera grönsakerna underst på tallriken. Fisken över grönsakerna och toppa med räksåsen. Garnera med en liten knippa färsk ört. Smaklig måltid! 🙂