Jag är ute på en ny mat- och inspirationsresa och sitter just på ett hotellrum i Odense, känt bland annat för marsipan och HC Andersen. Trots att det spöregnar idag, kan jag ändå känna att våren är på väg. Ett gott sätt att snabba på vårkänslorna är att koka en solgul pannacotta som du toppar med apelsiner, de är som allra bäst just nu. Buon appetito! 🙂
Så här gör du en perfekt pannacotta till 8 personer:
5 st gelatinblad
2 st vaniljstång, 2 msk flytande vaniljextrakt eller 1 msk vaniljsocker av riktigt god kvalitét
2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
5 dl gräddfil
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skrapa ur vaniljstången (eller måtta upp vaniljextraktet eller vaniljsockret) och koka upp vaniljfröna tillsammans med vaniljstången, grädden och sockret. Ta av från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden. Ta upp den tomma vaniljstången, blanda ner gräddfilen och rör om tills krämen blir jämn och fin. Häll upp i 8 st glas, koppar eller något annat snyggt och håll kallt i minst 2 timmar. Sedan är det dags för apelsingelén.
3 st gelatinblad
2 st apelsiner
2 dl apelsinjuice
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Filéa ur 2 st apelsiner (skär bort skalet och det bittra vita ”under”-skalet. Ta apelsinen i handen och skär ut själva apelsinköttet, klyfta för klyfta. Du vill bara ha ut köttet och inga ”hinnor” eller vita delar alls. Lägg apelsinköttet på pannacottan. Koka upp apelsinjuicen och ta bort från plattan. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i juicen. Häll vätskan över pannacottan med apelsinköttet och låt stelna i kylskåpet i minst en timme. E voila! 🙂