Toast Skagen

Toast Skagen är inte lätt att hitta i Skagen. 🙂 Jag kommer ihåg en sommar för väldigt länge sedan, till och med innan jag hade träffat Anders och barnen föddes.

Jag var på besök i Skagen, nordligaste spetsen i Danmark och mitt emellan Kattegatt och Skagerack, och letade febrilt efter originalet till Toast Skagen. Trots att jag sprang runt bland massor av krogar, hittade jag aldrig stället som kunde servera oss en riktig Toast Skagen. Och det var först många år senare som jag förstod att Toast Skagen är en typisk svensk rätt, ”uppfunnen” av Tore Wretman. Oavsett vilket är det en av mina absoluta förrättsfavoriter och här bjuder jag på min version, perfekt att förbereda och att servera till många.

Toast Skagen är en av de saker jag absolut tycker att man ska laga själv hemma och inte köpa färdig i burk i vanliga butiker. Det är så enkelt och går så snabbt, och är överlägsen andra skagenröror. Prova gärna själv nästa gång och smaklig måltid. 🙂

Pssst… Den här bilden tog jag på Melanders Brasserie i Vasastan för några veckor sedan när jag var där. I mitt tycke är det för mycket sallad och lök på den här versionen, själv föredrar jag min Toast Skagen så enkel och avskalad som möjligt. Men det där väljer du ju själv hur du vill ha det.

Pssst… Vill du vara lite ”vild och galen” och göra ett alternativ till Toast Skagen? Då kan jag varmt rekommendera Toast Skags udde som jag kom på för något år sedan när vi var på landet utanför Skags udde i Höga Kusten och ingenting fanns det hemma i kylskåpet. Väldigt gott det också. 🙂

Toast Skagen
Toast Skagen

Toast Skagen – 6 personer

Vintips!
Välj ett mousserande vitt eller vitt vin utan alltför mycket syra. Jag väljer gärna Grüner Veltliner från Österrike, Albarino från Spanien eller Vermentino från Sardinien som alla funkar jättebra till.

600 gram stora räkor med skal
1 dl Hellmans majonnäs eller hemslagen
1 kruka färsk dill
1 msk finriven färsk pepparrot
6 skivor formbröd
50 gram löjrom (om du vill)
2 citroner
2 msk smör
Salt och nymald svartpeppar

Så här långt kan du förbereda:
Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkorna med 0,5 – 1 dl majonnäs. Röran ska vara fast och inte alltför mycket majonnäs. Finhacka det mesta av dillen samt skala och finriv pepparroten.

Smaksätt med några stänk färsk citronsaft, lite salt, nymald svartpeppar. Skär upp citronklyftor utan kärnor och utan den vita ”mitthinnan”. Ställ in i kylskåpet så länge. Hit fram går det alldeles utmärkt att förbereda. 

Skär bort kanterna på 6 st skivor formbröd och dela på diagonalen eller tryck ut rundlar med ett glas.

Ca 30 minuter innan serveringen:

Ta fram skagenröran ca 30 minuter innan serveringen så att den inte är alltför kall vid serveringen.

Precis innan serveringen:

Stek brödskivorna i smör på medelvärme tills brödskivorna blir gyllenbruna och fina. Lägg brödskivan bredvid skagenröran på tallriken. Garnera med en liten dillvippa, en sked löjrom (om du vill) och dra några varv med pepparkvarnen. Servera genast.