Uppgradera till Toast Skagsudde!

Aug ElsaFamiljen har ett sommarställe i skärgården utanför Örnsköldsvik där alla, och allra mest Elsa, njuter av härliga sommardagar, stormiga höstlovskvällar och massa god mat. Trots att köket är litet står oftast halva släkten och trängs bland såser, kastruller och lite slöa knivar. Som i helgen t ex, när vi var sugna på något typiskt svenskt till förrätt. Det är långt till närmaste affär, så det blev att svänga ihop något av det som fanns i kylskåpet. Det fick bli en Toast Skagsudde, uppkallat efter klipporna längst ute vid havet, där vi brukar ha picnic på rökt sik, tunnbröd och ljummet vitt vin. Toasten blev väldigt god tycker vi i släkten, rentav godare än den alltför majonnässtinna namnen från norra Danmark. Smaklig måltid! 🙂

Aug Toast Skags Udde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toast Skagsudde – 4 personer

75 gr rökt lax
ca 15 st räkor med skal
ca 15 st kräftstjärtar (vi tog de som blev över från kräftskivan kvällen innan)
0,5 – 1 dl hemslagen majonnäs eller Hellmans som är klart bäst av de köpta. (Röran ska vara fast och inte alltför mycket majonnäs.)
1 dl finhackad färsk dill
1 msk finriven färsk pepparrot
Några stänk färsk citronsaft
Salt
Nymald svartpeppar
Citronklyfta
4 skivor formbröd
Smör

Skär bort kanterna på brödet eller tryck ut rundlar med ett glas. Stek i smör på medelvärme tills brödskivorna blir gyllenbruna och fina.

Strimla laxen, skala räkorna och kräftstjärtarna och hacka grovt. Finriv pepparrot, finhacka dill, stänk över lite citronsaft och krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Blanda allt med majonnäsen. Låt gärna stå en stund innan smakerna sätter sig.

Lägg röran på brödet, garnera med en citronklyfta och en liten dillvippa. Dra några varv på pepparkvarnen. Smaklig måltid!