Spaghetti Carbonara skulle man ju kunna tro är ett rätt som man lagat i 100-tals år, men faktum är att den “uppfanns” i Rom strax efter andra världskriget. Det fanns knappt någon mat att få tag i, men de amerikanska soldaterna kunde bidra med fläskkött och ägg, så då kom den här rätten på modet.
Jag har säkert skrivit om det förut, men jag tycker att det här med italiensk mat är riktigt spännande – och självklart, underbart god! Varje region håller på sina rätter och varje familj lagar sina rätter på samma sätt som generationer före dom har lagat exakt samma rätter. Här kör man inte med något “cross-country” och “fusion”, utan rätt ska vara rätt, man gör som man alltid har gjort. Det gillar jag, åtminstone när det gäller italienarnas mat som utgör en sådan betydande del av deras kulturarv. Varsågod, originalreceptet på Spaghetti Carbonara, precis som den ska serveras. Bon appetito! 🙂
Spaghetti Carbonara – 4 personer
- 400 gram spaghetti
- 200 gram rimmat sidfläsk av bra kvalitét
- 4 ekologiska äggulor
- 100 gram finriven pecorino (italiensk fårost, finns i osthyllan)
- Salt
- Nymald svartpeppar
Till serveringen:
Nyriven pecorino
Så här gör du
Skär sidfläsket i mindre tärningar och “smält” i stekpanna på medelvärme tills bitarna blir genomstekta.
Vispa upp äggulorna med en gaffel och rör ner den finrivna osten och lite nymald svartpeppar.
Koka spaghettin riktigt al dente i välsaltat vatten (flera minuter kortare än anvisningarna på paketet). När pastan ska tas bort från plattan sparar du ca 1 dl av kokvattnet och häll bort resten.
Blanda ner fläsket och osten/äggulorna i pastan tillsammans med kokvattnet och blanda om. (Nu fortsätter spaghettin att tillagas så att den blir helt perfekt). Se till att de som ska äta redan sitter vid bordet och servera direkt. Dra några varv på pepparkvarnen, strö över lite nyriven pecorino och njut av en fantastisk god carbonara. Smaklig måltid! 🙂