Spaghetti med köttfärssås utan köttfärs

Vegetarisk köttfärssås, med smaker jag gillar, igår fick jag till just det! 🙂 Jag äter gärna grönt, men när det kommer till just spaghetti med köttfärssås, så vill jag verkligen att det ska smaka kött. Det blev så gott att jag till och med tänker bjuda mina italienska vänner på vegetarisk köttfärssås nästa gång vi träffas. Jag tror att de kommer att bli riktigt imponerade. 🙂 Buon appetito!

 

 

Spaghetti alla vegetariana – 2 personer + matlåda

Tillagning: 2 medelstora kastruller, rivjärn eller matberedare
Tid: ca 30 minuter

1 dm purjolök eller 1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 gram palsternackor
200 gram morötter
150 gram färsk rödkål
400 gram konserverade tomater (krossade eller hela)
2 krm chiliflakes
2 dl rött vin
1 dl vatten
Salt och nymald svartpeppar
Extra vergine olivolja
300 gram spaghetti
1 dl nyriven parmesan
2 msk grovhackade, rostade hasselnötter

Skala morötterna, palsternackorna och ta bort yttersta lagret på rödkålen, purjolöken och vitlöken. Kör allt med rivjärnet i matberedaren alternativt grovriv på ett rivjärn.  Fräs grönsakerna i olivoljan i en gryta under några minuter. Häll på tomaterna, rödvinet och vattnet. Krydda med salt och chiliflakes. Låt koka ganska kraftigt (7 av 9) i ca 20 minuter. Späd mer mer vatten eller rödvin om det behövs. Smaka av med eventuellt mer salt och nymald svartpeppar om du vill.

Under tiden såsen står på spisen kokar du spaghettin i en stor kastrull. Tänk på att salta riktigt ordentligt (20 gram salt till 3 liter vatten och 300 gram pasta).

Rosta skalade hasselnötter i en het, torr panna (eller köp färdigrostade) och grovhacka.

Riv parmesanen.

När det är ca 2-3 minuter kvar av koktiden på spaghettin häller du bort vattnet, men spara ca 1 dl. Häll ner pastan och resten av pastavattnet i såskastrullen och låt allt komma ihop sig under någon minut. Stärkelsen i pastavattnet ”reder” såsen. Rör hela tiden så att det inte bränner fast. Lägg upp på tallrikar, garnera med hackade hasselnötter, parmesan, kanske någon färsk ört och servera genast.

Vintips!

Dryckesförslag: Italienskt rött vin t ex Grignolino, Dolcetto, Barbera d’Asti eller Chianti

 

 

Default image
Cathryn
Articles: 173

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

2 Comments

  1. Låter smarrens! Det måste jag testa. Jag försöker lite, lite att få in mer grönt så när jag gör köttfärssås så drygar jag alltid ut den med lika mycket finriven morot och finriven vitkål som köttfärs. Det är knappt nån som märker det. Men den blir ju inte vegetarisk förstås.

    • Det är ju en riktigt bra start. Det blir ju extra saftigt och gott med morot och vitkål. Prova smyga in ännu lite mer nästa gång, så märker de säkert ingenting. 🙂

Leave a Reply