Viltgryta på nöt med sechuanpeppar

Jag följer såklart en massa kockar och ännu fler matsidor på sociala media och idag upptäckte jag en sak de verkar ha gemensamt. Alla, med något enstaka undantag, skriver om vegetarisk mat! När blev måndagar en dag när man ”ska” äta vegetariskt? Varenda sajt, varenda kock skriver om köttfri måndag. Visst, jag älskar verkligen det gröna köket, men jag måste erkänna att jag har svårt för ”måsten”. Då blir jag snarare obstinat och vill göra precis tvärt om…

Så idag vill jag tipsa om en köttgryta jag har gjort. Istället för älg, som var slut hemma i min affär och jag hann inte gå ner till Hötorgshallen, använde jag  fransyska på nöt. Jag lyxade till med massa sechuanpeppar och bra rödvin, så resultatet blev en härlig, mustig, smakrik gryta som smakade vilt. En perfekt måndag hemma hos mig. Prova du också. Imorgon gör jag nog vegetariskt. 🙂 Smaklig måltid!

Jan 3fa362fc-cbb5-4e36-a2d3-3d32e54098b2Viltgryta på nöt – 6 personer + någon matlåda

1 kg fransyska
1 gul lök
2 morötter
2 palsternackor
3 dl rödvin
2 dl vatten
2 msk koncentrerad viltfond
2 st lagerblad
10 st krossade enbär
1 st stjärnanis
1 msk sechuanpeppar
1 msk timjan
1 msk flytande honung
1 tsk kinesisk soya
Salt och nymald svartpeppar
Smör eller rapsolja att steka i
Bladpersilja till garnering
Kokt potatis
Rönnbärsgelé
Matiga grönsaker (inte sallad)

Skär fransyskan i stora kuber. Skiva löken. Skala och grovhacka morötterna och palsternackorna. Krossa enbären och sechuanpeppar i en mortel.

Börja med att bryna köttet på alla sidor i smör eller rapsolja i en stekpanna och lägg över i en gryta. Därefter steker du löken, sedan morötterna och palsternackorna och lägger över i grytan. Häll på 2 dl vatten i stekpannan och vispa upp så att vattnet tar upp steksmakerna. Häll över i grytan. Lägg till alla kryddor och honungen, häll på vinet och fonden. Låt koka under lock på medelvärme i ca 1 timme eller tills köttet blivit mört. Koka utan lock en stund om det är för mycket vätska i grytan.

Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servera med nykokt potatis, rönnbärsgelé och matiga grönsaker som du har rostat i ugnen i ca 20 minuter, 200 grader. Smaklig måltid!