Vill du ha en kopp kaffe?

kaffeJag har varit på kaffekurs hos specialkafferosteriet Johan & Nyström i deras konceptbutik på Söder i Stockholm och det var en riktigt härlig kväll när jag lärde mig massor. Svenskarna är världens tredje mest kaffedrickande folk efter Finland och Norge, så därför känns det väldigt kul att kunna dela med mig lite av det jag lärde mig.

015Det finns en mängd olika arter av kaffe och de överlägset vanligaste är Arabica (utgör ca 70 % av världsproduktionen) och Rustica (ca 25 %). Den övriga skvätten består av många mindre arter. Smakerna är mer delikata och nyanserade i arten Arabica. I tillägg finns det massor av varianter på respektive kaffe, så urvalet är gigantiskt. Kaffet härstammar från Etiopien och därifrån har det sedan spridits till de länder runt Ekvatorn som odlar kaffe.

013Det tar ca 6-11 månader innan kaffebären mognar och då ska de plockas (specialkaffet plockas för hand och industrikaffet med maskiner). De två bönorna i varje bär ska fram, bönorna ska torkas eller tvättas och sedan rostas. Det är först i rostningen som kaffets alla smaker kommer fram och ju ljusare rost, desto fler smaker!

  • Det är kort hållbarhet för att behålla alla smaker, så det kan vara bättre att köpa mindre förpackningar som du gör slut på fort.
  • En oöppnad förpackning  med rostade kaffebönor håller ca 6 månader, medan en öppnad bara i 8-9 dagar.
  • Om du har öppnat malet kaffe håller det bara i några dagar innan den börjar tappa smaken.
  • Använd en förvaringsburk som sluter tätt.
  • Ställ burken i kylskåpet om du reser bort i några dagar eller i frysen om du åker bort någon vecka.
  • Fukta melittafiltret innan bryggningen så får du bort papperssmaken ur filtret.
  • Ska man ta “en extra skopa för pannan”? Nope! När du brygger kaffe med melittafilter är den optimala doseringen 60 gram kaffe per 1 liter vatten. Testa att mäta ordentligt en gång så du lär dig proportionerna.
  • Köp en kaffekvarn och mal bönorna själv inför varje bryggning. Det höjer smaken riktigt ordentligt, jag lovar!
  • Vi svenskar är mest vana vid industrirostat mellan- eller mörkrost, men prova ett ljusrostad specialrostat kaffe och du öppnar upp en helt nytt och spännande spektra av smaker.
  • När du dricker ett riktigt bra kaffe, drick det utan mjölk, och gör precis som vid en vinprovning. Dofta, titta, smaka och smaka igen. Vem vet, du kanske hittar smaker som grapefrukt, vinbär, smörkola och kardemumma i din kopp.

 

 

 

 

trollsask1
trollsask1
Articles: 32

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.