Jordärtskockor är nog min favorit bland alla rotfrukter! Lite söta, aromatiska och underbara att ugnsrosta, göra pure på eller som igår kväll, en lyxig vardagssoppa.
Jordärtskockssoppa – 3 – 4 personer
400 gram jordärtskockor
2 st schallotenlökar
1,5 dl tort vitt vin
6 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl grädde (ju fetare, desto godare. Precis som allt annat!)
Salt och peppar
Färsk timjan
Några skivor skinka, sidfläsk eller bacon
En brödskiva per person
Kantareller eller annan svamp
Smakrik, grovriven ost
Smör
Skär kockorna I små bitar och fräs tillsammans med finhackad lök i smör i någon minut utan att det tar färg. Häll på vin och buljong, låt koka tills kockorna är helt mjuka. Häll I grädden, krydda med salt och nymald svartpeppar. Kör med stavmixern eller i matberedaren tills soppan får rätt konsistens. Garnera med färsk timjan och smörstekta kantareller, rostad skinka, stekt sidfläsk eller knaperstekt bacon.
Under tiden som soppan kokar smörsteker du en skiva gott bröd (jag brukar använda Levain med lite frukt i, sötman passar perfekt till soppan och den salta osten). Smörstek svamp, helst gula kantareller, så att de blir lite knaperstekta. Lägg på brödet, toppa med grovriven riven smakrik ost (jag ÄLSKAR Västerbotten!) och kör under grillvärme tills osten fått fin färg. Klart att server. Buon appetito! 🙂