Frango piri piri

Det finns en del smaker som verkligen dominerar här på Algarvekusten, längst söderut på portugisiska fastlandet och Europas utpost mot Atlanten. För det första är det mycket koriander och det är säkert ett arv från Vasco da Gamas och hans resor till Indien och Asien i slutet av 1400-talet. Mycket fisk och skaldjur, vitlök såklart, olivolja och massor av paprika, men även piri piri, de små, superstarka pepparfrukterna som ger så oerhört mycket hetta.

En av de mest populära rätterna är frango piri piri eller kyckling med piri piri sås. Den tillagas i stora mängder på enklare restauranger och serveras ganska ”basic” med pommes frites och en tomatsallad. Den största frangorestaurangen här i området serverar enligt uppgift upp till 12.000 portioner per dag under högsäsong..

När jag pratar med de lokala restaurangmänniskorna säger de att det stora trickset är att använda sig av små kycklingar på ca 700 gram styck som man bara saltar innan grillning. Piri piri-såsen tillsätter man tydligen precis innan serveringen. Nåväl, jag kände att jag ville laga rätten på mitt sätt, med mina smaker och här kommer mitt förslag till:

Frango piri piri

Frango piri piri – 4 personer 

2 st små hela kycklingar (alternativt 4 st kycklingbröstfiléer eller 800 gram kycklinglårfiléer)

Rub:

4 st vitlöksklyftor
3 msk paprikapulver
1 st piri piri eller 1 krm torkad piri piri
3 st stjälkar färsk timjan
2 msk extra fin olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar

Grönsaker:

2 st rödlök
4 st paprikor, gärna I olika färger
4 st tomater, gärna I olika färger
1 st finhackad röd chili (välj själv om du ska ta med kärnorna eller ej)
8 st potatisar

Sås:

1 st rostad röd paprika
2 st rostade vitlöksklyftor
Piri piri enligt egen tycke och smak
Extra fin olivolja
Citronsaft
Salt
Nymalen svartpeppar

Frango piri piri

Så här gör du:

Börja med att stycka kycklingen i mindre delar, alternativt skära kycklingfiléerna i mindre delar. Om du använder lårfiléer kan du använda hela. Tänk på att rätten blir saftigare och mer smakrik om du använder hel kyckling eller kycklinglårfiléer.

Kör ruben i en matberedare så att den får en jämn och fin konsistens. Gnid in blandningen på kycklingen och låt marinera så länge du har tid med, från 10 minuter till hela dagen.

Halvera tomaterna, hacka chilin, skär potatisen i fyra klyftor, skär paprikan i mindre delar och löken i stora klyftor. Lägg allt i en långpanna och blanda runt med lite olivolja. Rosta paprikan och vitlöken till såsen på en plåt i ugnen, ca 10 minuter i 200 grader.

Kör ingredienserna till såsen i en matberedare så att du får en jämn konsistens. Smaka av med mer chili om du vill ha hetare eller mer olivolja om du vill ha lite krämigare.

Lägg kycklingdelarna på gallret och placera i mitten på ugnen. Ställ långpannan med alla grönsaker under kycklingen så att saften kan droppa ner under tillagningen. Kör allt i ugnen 200 grader under ca 30 minuter eller tills kycklingen och grönsakerna är klara.

Lägg kycklingen i långpannan, garnera med färska örter och servera med den heta såsen. Bom apetite! 🙂