Jag gillar verkligen att ha temamiddagar och vad passar väl bättre en kall decemberkväll än att bjuda på en grekisk middag? Goda röror, smarrig sallad och härligt vitlöksspäckad lammstek. Plötsligt kändes det som om vi satt på någon strandrestaurang någonstans och solen brände i nacken.
De här rätterna räcker gott och väl till 6 personer. Då får du över till matlåda också.
Hoummus
1 pkt 380 gram kokta kikärtor
1 liten torkad röd chili
0,5 tsk mald spiskummin
1 skalad vitlöksklyfta
1,5 msk tahini (sesamfröpasta)
4 msk extra fin olivolja
saften från 0,5 citron
salt och svartpeppar
Kör allt i matberedare tills allt fått en jämn och fin konsistens.
Tzatziki
1 gurka
400 gram grekisk eller turkisk yoghurt 10 %
4 st rivna vitlöksklyftor
2 tsk vitvinsvinäger
5 tsk extra fin olivolja
Riv gurkan grovt på rivjärn. Lägg på tallrik och strö över lite salt. Låt dra ur vattnet ur gurkan. Ta bort överflödig vätskan genom att ta en näve och krama ur den i handen. Blanda gurkan med resten av ingredienserna i en skål. Färdigt! Tillsätt gärna en halv kruka finhackad mynta, det blir väldigt gott och fräscht.
Halloumi
2 pkt halloumi
Fikonmarmelad
Dela respektive ost i två bitar (det finns en skåra i mitten på varje halloumi som du “bänder” upp med tummarna). Skär osten i mindre kuber. Stek i olivolja så osten får fin färg runt om. Finhacka lite färsk mynta och lägg över osten. Servera med fikonmarmelad.
Aubergindip
3 stora auberginer som du tvättar av och torkar
2 rivna vitlöksklyftor
1 liten finhackad schalottenlök
4 tsk finhackad bladpersilja
1 liten torkad chili
0,5 dl extra fin olivolja
4 tsk grekisk eller turkisk yoghurt 10 %
Saften av 0,5 citron
Salt och svartpeppar
Stick 4-5 hål i auberginskalen med en gaffel och tillaga på gallret i ugnen, ca 1 timme, 180 grader. Skala auberginerna och skär i stora bitar. Kör allt i matberedaren tills dipen fått en jämn och fin konsistens.
Ajvar och fetaostdip
1 pkt äkta fetaost i bit
1 dl ajvar relish stark
2 msk extra fin olivolja
Salt och svartpeppar
Kör allt i matberedaren tills dipen fått en jämn och fin konsistens.
Grekisk sallad
1 pkt äkta fetaost
Torkad oregano
1 gurka
1 grön paprika
1 röd lök
4 tomater.
Skär alla grönsaker i lagom mumsbitar. Dressa salladen med extra fin olivolja och vitvinsvinäger. Salta och peppra. Lägg fetaosten hel överst och pudra över torkad oregano och några droppar olivolja.
Lammstek
1 kg fin lammstek
1 kruka färsk timjan
1 ekologisk citron
10 vitlöksklyftor
1 msk finhackad torkad rosmarin
Extra fin olivolja
Salt och svartpeppar
Riv skalet på citronen (bara det gula, det vita är väldigt bittert) och krama ur saften. Blanda med 1 dl olivolja, rosmarin, salt och svartpeppar till en marinad. Gör 10 st hål i lammsteken med ett bryne och tryck in en vitlöksklyfta och en stjälk färsk timjan i varje hål. Lägg lammsteken i citronoljan och låt marinera tillsammans några timmar. Stek i ugnen i 120 grader tills steken fått en innertemperatur på 62 grader (ca 90 minuter). Använd stektermometer. Låt köttet vila ca 15 minuter innan du skär upp steken.
Råstekt potatis
Skär 2 små potatisar per person (eller 1 stor) i tunna skivor och stek i olivolja och smör i panna på spisen tills potatisen är mjuk. Salta och lägg på finhackad bladpersilja.
Dessert
Häll 1 msk flytande honung i botten på ett glas. Lägg på grekisk eller turkisk yoghurt som du sötat med lite florsocker. Överst lägger du på grovhackade naturella pistagenötter som du rostat i torr och het panna på spisen.
Buon appetito eller καλή όρεξη som det heter på grekiska. 🙂