Indiska räkor på fredagskvällen!

Som du säkert fått med dig vid det här laget älskar jag verkligen skaldjur i alla dess former. Enda undantaget är nog långhalsar som jag åt i Baskien i våras, men man ska aldrig säga aldrig. Jag kanske lär mig att gilla dem också.

90b86407-6be5-4b76-9ca6-7fc32ed5c34bRäkor är ju annars en favorit, eftersom man kan göra massor av roliga grejer och ”pimpa” upp dem med olika smaker. Som häromdagen till exempel, när jag tog fram en påse riktigt stora räkor från frysen. Istället för att äta dem som de är, med aioli och vitt bröd, ville jag laga till räkorna och äta dem varma med goda kryddor. Det fick bli med indisk touch! Prova du också, de passar riktigt bra på vintern. अच्छी भूख eller smaklig måltid som vi säger här i kalla nord. 🙂

Räkor à la India – 2 personer

600 gram stora räkor med skal (frysta går alldeles utmärkt)
1 kruka färsk koriander
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili (med eller utan kärnor, bestämmer du själv)
1,5 msk färsk ingefära
2 tsk gurkmeja
2 tsk malen koriander
Saften av en citron
0,5 dl finhackade cashewnötter
ca 75 gram smör att steka i
Salt och nymald svartpeppar
Chapatibröd att suga upp såsen med
(Nykokt basmatiris om du är extra hungrig)

Tina räkorna. Om du har bråttom kan du göra så här: Lägg räkorna i ett durkslag. Ställ durkslaget under varmvattenskranen i exakt 30 sekunder under tiden du rör runt med en slev. Ställ in vattnet på det kallaste som går och kör räkorna i 30 sekunder till. Klart och med ett perfekt resultat.

Finhacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin. Fräs hacket tillsammans med kryddorna i ordentligt med smör på medelvärme tills löken blir genomskinlig. Lägg i räkorna, skruva upp värmen ordentligt och rör runt tills räkorna blivit varma och ”dränkta” i det smöriga kryddhacket. Ta bort från värmen efter några få minuter. Pressa över citronsaft och strö över hackad koriander och cashewnötter. Servera direkt med chapatibröd och/eller basmatiris om du är extra hungrig.