Italiensk kalvgryta brukade min mormor Dagmar bjuda oss släktingar på när vi kom till henne på middag på nyårsdagen. Dagmar föddes på Söder i Stockholm 1911 och nu i februari skulle hon ha fyllt 106 år. Tänk om mormor fortfarande varit i livet.. Då är jag säker på att hon skulle ha fortsatt åka till sitt älskade Spanien, flera gånger per år. Och inte heller skulle hon bära hatt, det gör bara ”gamla kärringar” som mormor sa. 🙂
Mormor var en av de första charterresenärerna och hon älskade verkligen solen och att resa. En gång fick jag åka med, min allra första utlandsresa. Mormor hade fått tag på en 14 dagars ”all inclusive”-resa för 149 kr till Benidorm, hon bjöd med mig och jag var så lycklig. Jag var 13 år, jag skulle skulle flyga för första gången och där och då föddes min livslånga och stora passion att resa.
Tack vare att mormor reste så mycket och var nyfiken för nya intryck, så var vi den första familjen jag kände till som åt parmesan (eller rättare sagt Rivosto, undrar om verkligen parmesan fanns att köpa då…), lasagne, massa vitlök, spaghetti bolognese och massa annat gott. Mina kompisar ”låtsaskräktes” och sa att ”nu lagar din mormor drakmat igen”. 🙂
Mormor brukade som sagt bjuda på en italiensk köttgryta med tydliga influenser som vi tyckte var jättejättegod. Mamma, min syster Maria och jag försökte nyligen komma ihåg vilka ingredienser det var och vi tror att vi minns grytbitar av nötkött, tomatpuré, gräddfil, oregano och burkchampinjoner. Jag tro att om mormor Dagmar hade lagat den här rätten idag, hade hon säkert gjort använt de här varorna istället. Så varsågod, en hommage till mormor Dagmar och hennes goda italienska kalvgryta.
Italienska kalvgryta – 6 personer
Servera till: Grillad polenta (se receptet nedan), kokt potatis, pressad potatis eller ris.
1 kg kalvstek
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
15 st kastanje/skogschampinjoner
3 dl rött vin (gärna samma du dricker till maten)
5 dl kalvfond (antingen buljongtärning eller flytande fond + vatten)
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
3 dl creme fraiche
Salt och nymald svartpeppar
Extra vergine olivolja
En liten knippa färsk oregano
Finhacka löken och vitlöken. Skär kalvsteken i lika stora bitar, ca 4 x 4 cm. Borsta champinjonerna och skär bort det bruna längst ner på foten.
Stek löken genomskinlig i olivolja. Bryn köttet i lite olivolja, och blanda i löken. Häll över resten av ingredienserna förutom champinjonerna och låt koka 1 timme på medelvärme. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Tillsätt champinjonerna och låt koka 45 minuter till. Ta bort locket mot slutet om grytan är för ”blöt” alternativt späd med mer fond eller rött vin om den är för ”torr”. Garnera med färsk oregano och servera genast. Buon appetito! 🙂
Polenta – 4 personer
Häll i 2 dl polentagryn (finns i din mataffär, antingen vid gryn och ris eller glutenfritt) i en tjockbottnad kastrull och tillsätt 1 liter kyckling- eller grönsaksfond. Låt koka i 5 minuter, rör medsols hela tiden. Ta bort från plattan. Blanda i lite salt och nymald peppar, finriven parmesan, hackade örter eller annat gott du tycker om.
Häll upp vatten i en fyrkantig form, häll av vattnet så att formen är fuktig, häll i polentan och låt svalna. Skär ut bitar, grilla på högsta värme i grillpannan i någon minut så att du får snyggt rutnät på polentan. Servera direkt tillsammans med köttgrytan. Smaklig måltid! 🙂
Vintips!
Till den här rätten, och många andra grytor, passar Barbera d’Asti Superiore alldeles utmärkt. Helst av allt min egen såklart https://digitelle.app/vep/produkt/barbera-dasti-superiore/. 🙂