Linguine med räkor och körsbärstomater, godaste någonsin!

IMG_5825Igår kväll var jag som vanligt sugen på någon pasta till middag och skaldjur är alltid en klar favorit. Så den här kvällen fick det bli räkor med körsbärstomater. Det blev en riktig fullträff och Anders konstaterade att den här rätten hamnade i topp på hans lista. 🙂

Så här gjorde jag:

Linguine FullSizeRender (23) - kopiamed räkor och körsbärstomater – 2 personer

300 gram stora räkor med skal
15 röda körsbärstomater
1 kruka bladpersilja
2 klyftor vitlök
Rivet skal från en citron
1 st schallottenlök
1 msk hummerfond
Linguine
Extra vergine olivolja
1 glas torrt vitt vin
Ev nyriven parmesan (italienarna själva tar aldrig parmesan på fisk eller skaldjur, men det gör jag :))

Börja med att förbereda alla ingredienser, en s k ”mise en place”, sätta allt på plats. Skala räkorna och spara skalen. Om räkorna är frysta kan du snabbtina med ett perfekt resultat; Lägg räkorna i ett durkslag. Häll på varmaste vattnet ur kranen i exakt 30 sekunder under konstant omrörning. Sedan ändrar du till det kallaste i kranen och häller på i exakt 30 sekunder till. Färdigt och perfekt!

IMG_5817Dela körsbärstomaterna på mitten. Hacka bladpersiljan. Finhacka en av vitlöksklyftorna och skär den andra i fyra delar. Riv skalet från en ekologisk citron. Dela en schallottenlök i fyra delar. Riv parmesan.

Häll i olivolja i en kastrull och fräs den delade vitlöken och schallottenlöken tillsammans med räkskalen på ganska hög värme. Häll på ett glas vin och hummerfonden. Låt koka ihop på medelvärme under några minuter. Späd med lite vatten om det blir för torrt.

IMG_5813Fräs den finhackade vitlöken tillsammans med citronskalet i olivolja på medelvärme. Vitlöken får inte bli brun, då blir den besk. Sila räkfonden ner i pannan och lägg i körsbärstomaterna. Låt allt puttra ihop i några minuter tills den mesta vätskan har kokat ihop.

Koka upp linguine och när pastan är riktigt al dente, med en hård kärna i mitten, häller du bort vattnet och lägger pastan i pannan med tomaterna och fonden.

FullSizeRender - kopia (9)Tillsätt räkorna och persiljan och rör runt en stund. (Nu blir pastan helt perfekt och absolut inte överkokt).

Servera genast med lite parmesan, om du vill, och gärna ett glas vitt vin. Buon appetito!