Salsa di noci

Som du vet älskar jag verkligen Italien och någon av de allra bästa regionerna är Ligurien. Inte den mest välkända om man jämför med Toscana, Sicilien och Sardinien, men för mig tillhör Liguria lätt de tre bästa i Italien!

Ligurierna är väldigt lika oss nordbor, de håller sig för sig själva och är ganska avvaktande mot främlingar. Det är kanske därför jag känner mig precis som hemma, men med allt det bästa som Italien kommer med. Den bästa kombinationen!

Ligurien sträcker sig från den franska Rivierian, förbi Genova, bort mot Cinque Terre och ner till La Spezia. Totalt 35 mil kust mot Medelhavet, därtill de vilda bergstrakterna i norr mot Piemonte och i söder gränsar regionen mot Toscana. Ligurien har verkligen allt! Mare e monti, hav och berg, skidåkning och segling.

Kustremsan är uppdelad i två delar; Riviera del Ponente (västra kusten, solnedgångens kust) från franska gränsen fram till Genova och Riviera del Levante (östra kusten, soluppgångens kust) från Genova ner till La Spezia. Jag föredrar absolut den östra kusten, Levante. Den kusten är vild, med höga berg och djupa dalar som störtar ner i havet.

Dessutom är maten helt fantastisk! Några av de mest kända rätterna från Ligurien är focaccia, pesto genovese OCH, det vi åt till middag ikväll, en delikat Salsa di noci eller Valnötssås. Så här i norra Italien använder man absolut inte för mycket salt, för mycket svartpeppar eller för mycket vitlök. Smakerna är istället mycket subtila, finstämda och delikata och allt detta går igenom i den här fantastiska nötsåsen.

Jag fick receptet av Maria, mamma till min lärare i Chiavari (grannstad till Lavagna där vi tillbringade 3 veckor under våren 2014). Testa, du kommer förhoppningvis att njuta lika mycket som Anders och jag gjorde ikväll! Hela rätten tar ca 15 minuter att laga, så du kommer alltid att hinna med. 🙂

Salsa di noci – 2 personer

(om ni är fler, ökar du bara på receptet proportionerligt)

Koka pasta för 2 personer. Jag använde Bavette som är en tjockare, mer matig version, av spaghetti. Under tiden vattnet och pastan kokar gör du såsen.

Använd en matberedare och mixa

100 gram valnötter
1 klyfta vitlök
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
Innandömet från 1 st dagsgammal fralla/rundstycke
2 msk extra vergine olivolja
3 msk riven parmesan
Salt och nymalen svartpeppar efter behag

Koka pastan al dente i massor av saltat vatten. (Dra av 2-3 minuter från koktiden som angivs på paketet). Häll bort vattnet i durkslag, men spara ca 2 msk kokvatten i kastrullen.
Häll på såsen på den avrunna pastan och ställ tillbaka på en varm platta. Blanda runt pasta och sås i kastrullen så att såsen värms och pastan blir klar.

Servera med nyriven parmesanost och lite bladpersilja.

Buon appetito!:)

Vintips!

Till den här rätten passar det fantastiskt bra med ett ”every day wine” som mina vänner i Piemonte brukar säga. Prova gärna en Dolcetto, som plockar upp sötman i nötterna, och helst en som du beställt av mig. Här har du länken 🙂

trollsask1
trollsask1
Articles: 32