Fredagsmys och något gott att dricka! Men vad ska du bjuda på till drinken? Själv älskar jag verkligen chips och pistagenötter, men ibland vill jag bjuda på något roligare till fördrinken än att bara hälla upp något snabbt från en påse. Här får du förslag på några enkla tilltugg som du snabbt svänger ihop och imponerar med. 🙂
Tunnbrödskex med rosmarin och parmesan
Lägg ut stora, fyrkantiga tunnbröd på oljad plåt. Ett tunnbröd räcker till 2-3 personer. Pensla på extra fin olivolja, strö over lite flingsalt, lite torkad rosmarin och mycket finriven parmesanost. Skär i centimeterbreda stänglar. Kör i mitten av ugnen, 200 grader, i ca 3-4 minuter. (Håll koll genom ugnsluckan.) Jag tycker att de här sticksen perfekt med ett glas italienskt, rött vin, men du kanske hittar din egen favorit. Delicious! 🙂
- Salta chilimandlar
Koka upp önskad mängd sötmandlar med vatten i en kastrull. Häll på kallt vatten och ”snärta” bort mandelhinnan runt nöten. Rosta mandlarna i het stekpanna med extra fin olivolja och chili flakes. När mandlarna fått färg, ta bort från värmen och salta med flingsalt. Servera gärna lite ljumna.
Chilimarmelad på salta kex
Det här goda tilltugget har min kompis Anette lärt mig. Servera i små skålar så att gästerna själva kan montera sina salta kex med naturell Cream Cheese och på toppen, en klick chilimarmelad. Gudomligt och man kan äta HUR många som helst. Kontakta mig om du vill beställa.
Tomatsalsa och nachos
Jag blev inspirerad av den makalöst goda salsan jag fick på Fred’s Food Truck häromdagen och har försökt att få till en liknande.
Ta fram rivjärnet och riv en tomat och en vitlöksklyfta utan skal per person. (Tomaten på den grova sidan, vitlöksklyftan på den fina. Det är så fiffigt att skalet hamnar I handen och du slipper det i salsan). Tillsätt 1 tsk hot chipotle paste, 1 tsk flytande honung, 1 msk finhackad färsk koriander och 0,5 tsk stötta fänkålsfrön per person. Salta efter behag. Låt dra åtminstone en timme innan du serverar salsan tillsammans med chips av friterad majstorilla som du skurit i mindre bitar. (Fritera i tjockbottnad kastrull under några minuter på högsta värme, använd frityrolja eller rapsolja, plocka upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper I någon minut så att den överflödiga oljas sugs upp av pappret). Smarrigt!
Buon appetito! 🙂