Visst är det härligt att lägga upp en smarrig pasta på ett stort fat och skicka runt bland gästerna? Man skålar och skrålar och alla tar så mycket de själva vill ha. Enklare kan det knappast bli och inte godare heller. Testa en Spaghetti Vongole nästa gång och bli imponerad hur duktig du är och hur gott det blir. Buon appetito! 🙂
Spaghetti alle Vongole – 4 hungriga personer
1 kg vongolemusslor (hjärtmusslor) i nät
4 vitlöksklyftor
1 st röd chili
1 ordentligt glas vitt vin (samma som ni kommer dricka till maten)
15 st cocktailtomater
1 dl finhackad bladpersilja
2 msk extra fin olivolja
Salt och peppar efter behag
Spaghetti
Skölj musslorna noga under kallt, rinnande vatten. Skala vitlöken och skär vitlök och chili i tunna skivor. (Ta bort chilikärnorna om du vill ha lite mildare, annars behåller du dem). Skär tomaterna i fyra delar.
Värm oljan i en stor kastrull, häll i de väl sköljda musslorna, tillsätt vitlöken, chilin, vita vinet och tomaterna innan du täcker med ett lock. Låt koka i några minuter tills alla musslorna har öppnat sig. (De som inte öppnar sig ska du slänga bort, men det brukar sällan vara några dåliga i nätet).
Koka spaghettin riktigt al dente i ordentligt saltat vatten. Sila av (skölj aldrig med kallt vatten!) och blanda ner spaghettin i vongolesåsen. Tillsätt hackad persilja, smaka av och servera pronto.
Tips!
I Italien använder man inte parmesan till pasta med fisk- och/eller skaldjur eftersom den delikata smaken försvinner med osten, men självklart gör du som du helst vill.
Den här rätten serverar du direkt från spisen till bordet, ångande hett.
Däremot kan du självklart förbereda musselsköljandet, vitlöken, chilin, tomaterna och persiljan tidigare under dagen, så behöver du bara vara borta från matbordet en kortis.
Bjud på en ordentligt matig antipasto innan så gästerna står sig när du lagar till pastan.
Antipasto misto – blandad antipasto
Det ser väldigt trevligt ut om du lägger upp massa blandad antipasto till förrätt på en stor skärbräda i trä eller ett stort fat och ställer i mitten på bordet. Igen, då kan alla ta hur mycket eller hur lite de vill av de olika godsakerna. Jag bjöd på:
Buffelmozzarella (serveras hel tillsammans med goda, mogna tomater, några stänk god balsamico och olivolja, kanske några blad basilika). När jag var i Neapel ställde kyparen fram en buffelmozzarella stor som en handboll mitt på bordet och säger till oss tre som ska äta att det här är lagom för er. Oerhört gott och oerhört mättande, men värt varje tugga.
Oliver i lag som du själv lägger in i olivolja, hackad timjan och rosmarin, 1 finhackad vitlöksklyfta och ett stänk citron.
Några sparrisar som jag hade i kylen. (jag grillade i grillpannan och serverade med hyvlad parmesan och olivolja).
Röd pesto jag hade gjort på soltorkade tomater, naturella cashewnötter och olivolja.
Fänkålssalami från Milano (godaste salamin enligt mig).
Prosciutto crudo (Parmaskinka, San Daniele eller liknande) av god kvalitet.
Parmesanost av riktigt bra kvalitet i små bitar. Smakar fantastiskt med några droppar bra balsamico. En lisa för själen!
Spröda salladsblad med rostade, grovhackade hasselnötter och hyvlad parmesan, dressad med balsamico och extra fin olivolja, lite nymald svartpeppar och salt.
Sommarbär marinerade i Limoncello med vaniljglass och sockerkakscrunch
Den här desserten är precis så lätt som det låter. Häll i frusna bär i botten på några snygga glas och häll på en kork Limoncello (kanske lite mer) i varje glas. Smula sönder gårdagens sockerkaka och stek knaprigt i smör. (Så här långt kan du förbereda tidigare på dagen). När det är dags för serveringen lägger du bara på bra glass på bären och toppar med sockerkakscrunchet. Gott! 🙂