Bästa fredagsmyset, fish tacos!
Jag besökte Familjedaghemmet Humlan i Enskede och lagade mat tillsammans med de fem barnen. Det var en jättekul förmiddag när alla hjälpte till efter bästa förmåga. Barnen hackade frukt och grönsaker till salsa, blandade sås, panerade fisk (jag friterade såklart) och åt sedan hela härligheten med mycket god aptit. Hela ligan var väldigt nöjda med att de hade hjälpt till med maten och vill att jag ska komma tillbaka någon gång så att de får göra sin egen spagetti. Så klart jag ska göra det. 🙂
Fish tacos – 4 pers
800 gram fileer av rödspätta eller strimlor av torskfilé, kummel eller kolja
Kryddat vetemjöl (salt, peppar och rökt paprika åtminstone på de vuxnas fisk)
3 ekologiska ägg
Panko (japanskt ströbröd, överlägset bäst! Allt du friterar blir härligt sprött och väldigt gott)
Vetetortillas
2 – 3 l frityrolja (ej olivolja)
Taco salsa
Finhackad mango
Finhackade tomater
Finhackad gurka utan skal och kärnorna
Fint skivad salladslök
1 kruka finhackad koriander
Finhackad avocado
Andra finhackade grönsaker som du gillar
Finhackad chili enligt tycke och smak
Saft från 2 lime
Olivolja
God vuxensås
0,5 dl crème fraiche
1 dl majonäs
1 tsk Chipotle paste
Börja med att hacka alla frukter och grönsaker till salsan och pressa over limesaft och olivolja.
Bland ihop crème fraiche, majonäs och chipotle paste till en vuxensås. (Barnen på Humlan tyckte det var alldeles för starkt, så de gjorde en egen sås på crème fraiche och chilisås).
Dubbelpanera fisken, först i kryddat vetemjöl, vänd därefter i uppvispat ägg och sedan i Pank0.
Värm tortillas i het panna utan fett några sekunder på varje sida så att de får lite yta. Värm under en kökshandduk.
Fritera 2-3 fiskbitar samtidigt i het olja (180 C) i en tjockbottnad kastrull på spisen alternativt i en fritös. Låt rinna av någon minut på hushållspapper och servera genast. Buon appetito!