Julafton blir det självklart ett traditionellt svenskt julbord hemma hos oss, numera med veganska inslag. På juldagen däremot äter vi alltid kalkon och det har vi gjort åtminstone de senaste 20 åren. Det vita, mjälla kalkonköttet, den goda såsen och grönsaker känns perfekt dagen efter all salt och gammaldags julmat.
Ibland köper jag kalkonbröstfiléer som jag ugnssteker hela, men helst en hel minikalkon som jag fyller med godsaker och äter fyllningen som ett gott tillbehör.
Fylld kalkon för 8 personer
1 st kalkon ca 4 kg
3 msk smält smör
2 msk kinesisk soja
5 dl hönsbuljong
Salt och peppar
Vegetariskt alternativ – Långbakad rotselleri
2 kg rotselleri
Gör så här: Tvätta rotsellerin och skär bort skadade delar. Sätt på ugnen på 175 grader och lägg i ugnsfast form och baka den hel i ugn ca 2,5 – 3 timmar tills den är helt mjuk rakt igenom (85 grader innertemperatur). Använd samma sås, tillbehör och grönsaker som till den fyllda kalkonen.
Fyllning
2 st apelsiner
2 st röda juläpplen
1 påse torkade katrinplommon
2 st skivor dygnsgammalt vitt bröd
2 pkt tärnat bacon (jag brukar använda kotlettbacon)
Såsen
2 dl silad buljong från ugnsformen
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
3 msk Maizena redning för brunsås
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk kinesisk soya
Salt och peppar efter behag, men smaka först
Grönsaker
Haricot verts med rödlök
2 paket haricot verts – frysta eller färska väljer du själv
0,5 rödlök
1 msk smör
Salt och nymald svartpeppar
Lättkoka haricot verts i saltat vatten. Finhacka löken och fräs genomskinlig i smör på medelvärme. Blanda med haricot verts. Salta och peppra efter behag. Det här kan du förbereda och bara värma strax innan serveringen.
Ugnsstekt brysselkål med brynt smör och hasselnötter
1 kg brysselkål
1 msk + 50 gram smör
1 dl grovhackade, rostade hasselnötter
Salt och nymald svartpeppar
Sätt på ugnen 175 grader. Putsa brysselkålen och stek i ugnsfast form i ugnen tillsammans med 1 msk smör. Det här kan du förbereda och bara värma strax innan serveringen. Precis innan serveringen bryner du smör i en kastrull på spisen genom att fräsa smöret på medelvärme. När smöret ”slutar låta” och det blir lite nötfärgat, tar du bort kastrullen och häller över brysselkålen. Strö över grovhackade, rostade hasselnötter.
Tillbehör
Kokt eller ugnsstekt potatis
Kalkonfyllningen
Gräddsås
Rönnbärsgelé
Svartvinbärsgelé
Haricot verts med rödlök
Brysselkål med brynt smör och hasselnötter
Gör fyllningen så här:
- Skär skalade tomater och skalade äpplen i grova bitar.
- Stek bacon knaperstekt och låt rinna av på hushållspapper.
- Smula innandömet av brödet och blanda ned resten till fyllningen och stoppa in i kalkonens mage innan du stoppar in kalkonen i ugnen.
Gör så här med kalkonen:
- Tina kalkonen 2 dygn i kylskåpet om du köpt fryst.
- Tag ut påsen med inälvorna från magen och skär bort halsen.
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Skölj kalkonen och torka den torr med hushållspapper.
- Blanda smör, soja, salt och peppar och gnid in kalkonen på alla sidor.
- Stoppa in fyllningen i magen på kalkonen.
- Lägg kalkonen på grillgallret med en långpanna under och vik in vingarna under kroppen.
- Häll ca 5 dl hönsbuljong i långpannan.
- Kör kalkonen i mitten av ugnen i 175 grader tills innertemperaturen närmast benet når 80 grader. Räkna med att det tar ca 45 – 50 minuter per kilo.
- Ös kalkonen med buljongen från långpannan med jämna mellanrum, minst varje halvtimme. Täck kalkonen med aluminiumfolie om den får för mycket färg.
- När kalkonen är klar, låt den vila minst 15 minuter innan du skär köttet.
Gör såsen så här:
- Sila bort eventuella bitar från buljongen i långpannan och använd ca 2 dl av vätskan.
- Häll i kastrull och tillsätt vispgrädde, mjölk, soja och svartvinsbärsgelén.
- Red såsen med Maizena redningen och låt koka ordentligt i ca 10 minuter. Är den för tjock, tillsätt mer grädde, mjölk eller buljong. Är den för tunn, strö över lite mer Maizena redning och låt koka 5 minuter till.
- Salta och peppra efter behag, men smaka först!!
Vintips!
Till en fylld kalkon med en gräddig sås passar det utmärkt med ett medelfylligt rött vin med hög syra. Själv väljer jag en av mina egna Barbera d’Asti Superiore som blir hur bra som helst. 🙂
Smaklig måltid!