Gott Nytt matår 2015!

Nyår dekorationJag tycker att nyårsafton är en av årets allra största matfester och jag vill alltid satsa lite extra festlig meny för att bjuda på något riktigt gott. Den här kvällen kunde jag förbereda det mesta i förväg, så jag var med och drack champagne istället för att stå ensam i köket. Perfetto!

Nyår gästerNär gästerna kom drack vi champagne och åt lite kanderade hasselnötter med flingsalt. Sedan var det dags att sätta oss till bords och äta totalt 5 rätter.
– Champagne Premier Cru Blanc de Blanc, Hatt et Söner, Grand Cuvée Brut

Vi började med en liten förrätt på Toast Skagen och vid sidan om en rejäl klick löjrom med gräddfil och finhackad rödlök. Det enda jag behövde göra precis innan serveringen var att steka brödskivor gyllenbruna i smör, skära bort kanterna och servera i trekanter på tallriken.
– Champagne Andrée Clouet, Silver Brut Nature, U.V.

Nyår hummer 2Nästa rätt var Gruyeresgratinerad hummer med en stuvning på champinjoner, schallottenlök, cayennepeppar och rejält med Gruyeres ost. Här kunde jag förbereda allt och bara köra in humrarna i ugnen på grilläge i några minuter så att stuvningen blev varm och fick en fin färg.
– Gästerna valde mellan Chablis Domain Thierry Mothe 2002 och Riesling Sauvage Georg Breuer 2013

Nyår hjort 2Sedan var det dags för varmrätten. För första gången lagade jag hjortfilé och wow, vilket gudomligt gott kött det är. Det kommer jag definitivt att göra om! Hjortfilén serverade jag med en mustig viltsky, jordärtsskockspuré och rosmarinrostade morötter och päronklyftor. De söta grönsakerna och purén passade fantatiskt bra till köttet och speciellt den goda skyn som kryddats med 8 olika kryddor, honung, rödvin och kalvfond enligt Tommy Myllymäkis recept. Jag hade förberett nästan allt till den här rätten, så jag behövde bara köra färdigt det brynta köttet i ugnen i 15 minuter och värma det andra innan serveringen.
Gästerna valde mellan Albe Barolo 2009 G.D. Vajra och Les Launes Crozes Hermitage 2012

päronkompottNu väntade två goda ostar i små portionsbitar tillsammans med en hemkokt päronkompott med ett uns chili och ingefära. Päron – passar ju alltid bra till ost och visst är det roligare att göra något av dem istället för att bara lägga upp några skivor på en tallrik. Du kan förbereda tallrikarna långt innan middagen börjar, så hinner osten få rätt temperat också.  
– Portvin Tawny Grådask

lemon curdNu var det dags för sista rätten och det blev en lite större tallrik på citron, hallon och flera olika strukturer. Limonchello indränkta cake pops, citronkräm på mascarpone, lemon curd och lite grädde, crumble, färska hallon, hallonglass och lite finriven mörk choklad på toppen. Du kan förbereda allt innan och bara ”montera” tallriken med glassen och det andra precis innan.
– Winemasters Reserve Noble Late Harvest 2012

Hoppas min meny kan ge dig inspiration till en egen härlig middag framöver. Förbered det mesta i förväg och ta gärna hjälp av någon för dukning, dekoration och den sista finputsen så kan du koncentrera dig på matlagningen. Hör av dig om du vill ha recepten i detalj så lägger jag ut de här på Vino e Pane.

trollsask1
trollsask1
Articles: 32