Ja, det blir pizza till middag!

060Pizza är väl bland det godaste man kan äta, eller hur? Jag gör degen på durumvete (mer protein och känns nyttigare än vanligt vetemjöl) och sedan får var och en lägga på sin egen fyllning.

Pizzadeg för 4 pizzor
25 gram jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
5 – 6 dl vetemjöl (jag kör med durumvetemjöl, men vanligt vetemjöl går självklart också bra)
0,5 msk extra fin olivolja
1 tsk salt
Lös jästen i vattnet och tillsätt mjölet, oljan och saltet. Blanda allt och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under kökshandduk i ca en timme. Dela degen i fyra bitar och baka ut respektive bit till en rund, jämn pizza. Lägg pizzan på en oljad plåt och lägg på eventuell tomatsås (utan tomatsås kallas pizzan bianco), mozzarellan och eventuell övrig topping. Tillagas i ugnen på 275 grader i ca 7 minuter (håll koll genom ugnsluckan).

059Tomatsås
Jag brukar koka egen sås på 2 burkar hela tomater, 1 kruka finhackad basilika, 1 msk socker, 1-2 krossade vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, salt och peppar. Krossa de hela tomaterna med en gaffel och låt koka ner såsen tills den fått rätt konsistens och inte är för rinnig.

Topping
Alla får välja sin egen topping, men det gemensamma för alla att vi använder mozzarella i bit som vi river bitar av och lägger på pizzan. Personligen tycker jag mest om buffelmozzarella och jag tycker att den verkligen höjer hela smakupplevelsen.

058Idag körde jag parmaskinka och hackade svarta oliver av bra kvalitet på min pizza och Anders körde ”bianco” (alltså utan tomatsås) och hade finskivade päron och bitar av Kvibille ädelost på sin. Vilken god middag!
Buon appetito! 🙂

trollsask1
trollsask1
Articles: 32