Jag gillar knapriga äppelmuffins, men ofta tycker jag att de man köper är alltför stora och innehåller typ miljoner kalorier. De här bakade jag häromdagen, de är i mer lagom storlek och jag skulle kunna äta två på raken om jag är lite extra “wild and crazy”.
Så här gjorde jag:
Sätt på ugnen på 180 grader. Lägg 15 st muffinsformar i en muffinsplåt eller dubbla formar på en vanlig plåt.
Smält 100 gram smör. Vispa 2 st ekologiska ägg och 3 dl strösocker i en bunke så att det blir poröst, vitt och flufftigt.
Blanda 7 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 3 tsk bakpulver och 1,5 msk stött kardemumma i en bunke. Häll det avsvalnade smöret och 3 dl mjölk i ägg och sockerblandningen, därefter de torra ingredienserna.
Skala 3 st äpplen och skär i mindre bitar. Fyll muffinsformarna till 3/4 delar med muffinssmet och tryck i några mindre äppelbitar i varje muffin.
Smält 75 gram smör i en kastrull. Blanda i 1 dl råströsocker eller muscovadosocker, 1,75 dl havregryn, 1 msk kanel och 0,5 dl vetemjöl. Rör runt och smula sedan över blandningen över varje muffin.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Buon appetito! 🙂