Jag längtar till Gotland! “Dit ut till vågbruset, dit längtar jag beständigt” och en sak jag alltid passar på att äta där är saffranspannkaka. Knallgul, saffranig och mandelknaprig, grädde och syrlig salmbärssylt. Underbart gott! Vi gör den på juldagen som dessert efter den fyllda kalkonen. Jag längtar redan! 🙂
Saffranspannkaka – 4 personer
500 gram risgrynsgröt (färdig i rulle, nykokt eller kanske rester)
2 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
1 gram saffran (2 paket)
0,5 dl strösocker
0,5 dl grovhackade sötmandlar
Börja med att krossa saffran tillsammans med sockret i en mortel. Blanda sedan alla ingredienser i en bunke. Smörj en form (jag brukar använda en liten gjutjärnsstekpanna) och håll i smeten. Kör i ugnen 200 grader i ca 30 minuter.
Servera ljummen med lättvispad grädde och gotlänningar serverar med salmbärssylt. Om du inte har tillgång till det, använd syrlig hallonsylt, lingonsylt eller björnbärssylt.
Om du gör dubbelsats, ta bara ett extra ägg. Annars blir saffranspannkakan mer likt en äggstanning. Buon appetito! 🙂