Pulled pork, lagar sig själv!

4 januari 2015Det är så skönt att göra långkok, mat som lagar sig själv när jag gör något annat. Pulled pork är en sådan praktisk rätt som jag stoppar in i ugnen direkt efter frukost, sedan sköter den sig själv under hela dagen och är klar att njuta av framåt kvällen. Den ”dragna grisen” passar perfekt både som enkel familjemiddag och när du har gäster, variera bara tillbehören lite så fungerar rätten till vilket som.

Pulled pork BBQ style – 6 personer

1,5 kg fläskkarré i bit
1 st gul lök
1 st morot

Rub
2 msk paprikapulver
1 msk chiliflakes
1 msk råsocker eller muscovadosocker

Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in ruben över hela fläskkarrén. Lägg fläsket i en gjutjärnsgryta med lock. Skala och dela löken och moroten och lägg i grytan.

BBQ sås
0,5 dl strösocker
0,5 dl lönnsirap (eller mörk sirap)
2 msk rödvinsvinäger
3 st tärnade tomater
1,5 dl vatten
2 msk kinesisk soya
2 msk Hickory liquid smoke (flytande rökarom, finns i din matvarubutik)

4 januari 2015 3Blanda alla ingredienser och koka i ca 10 minuter. Sila såsen och häll över fläskkarrén. Sätt på locket och stoppa in hela grytan i mitten av ugnen i 6-7 timmar. Om du har möjlighet kan du gärna vända köttet efter 3-4 timmar.

Köttet är klart när det är riktigt, riktigt mört och du kan lätt dra isär det med en gaffel. Sila skyn som är kvar i grytan, tillsätt 1 msk sweet chili sås och 1 msk flytande honung. Låt koka ner till en lagom konsistens. Smaka av och tillsätt eventuellt mer chili flakes om du vill ha ännu starkare. Häll lite sås över den ”dragna grisen” så att det blir lagom ”fuktigt” och servera resten av såsen vid sidan om.

Servera:
– Som ”hamburgare” i hamburgerbröd med krämig coleslaw
– Som ”tacos” med mjuka tortillas, het salsa, guacamole och riven ost
– Som ”BBQ-middag” med rostad klyftpotatis och krämig coleslaw

Så här gör jag coleslaw
Riv 1 del morot, 1 del äpple och 1 del vitkål och lägg ner i en bunke. Blanda grönsakerna med majonäs av bra kvalitét (helst hemslagen som du redan har i en burk i kylen eftersom du gjorde massa förra gången :), lika mycket gräddfil och 1/4 del dijonsenap. Salta och peppra efter behag. Tänk på att coleslaw ska vara lagom krämigt och inte bara en kladdig massa. Öka i så fall på med mer rivna grönsaker.

 

 

trollsask1
trollsask1
Articles: 32