Världens bästa köttfärssås

Jag älskar spaghetti och köttfärssås och särskilt Giovannas som är världens bästa köttfärssås. 🙂 Jag älskar också Italien och kanske särskilt Piemonte och där mina vänner Giovanna, Clotilde och Antonello driver ett litet hotell med en HELT fantastisk restaurang. Det är de som har lärt mig att göra världens bästa köttfärssås eller Ragú som det heter i den här delen av landet. Jag har alltid tyckt att jag gjort en jättegod köttfärssås med massor av vitlök och tomater, men den här, den här är den godaste jag någonsin har ätit. Buon appetito!

Ragú a la Piccolo Principe – Världens bästa köttfärssås
6 – 8 personer

1 kg kalvfärs
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 – 3 st lagerblad
1 liter passerade tomater
1 st morot
1 st stjälkselleristång
2  dl rött vin
vatten
Olivolja, salt och peppar

Fräs kalvfärsen i lite olivolja. Kör lök, vitlök, morot och selleristången i matberedaren eller hacka väldigt fint. Lägg i grönsakerna i kalvfärsen och låt fräsa med en stund. Häll på tomaterna och rödvinet. Lägg i lagerbladen och krydda med lite salt och lite peppar. Låt koka 1 – 1,5 timme. Krydda med mer salt och peppar i slutet om det behövs.

Sätt på en riktigt stor kastrull med välsaltat vatten. Italienarna själva använder fördelningen 1 liter vatten till 10 gram salt och 100 gram torkad pasta. Koka spaghettin eller tagliatellin väldigt, väldigt al dente (det ska vara en tydlig, hård kärna i spaghettin när du tuggar i den). Häll bort vattnet, spara gärna en halv kopp och häll såsen över pastan. Ställ tillbaka på den avstängda plattan en kort stund (max 30 sekunder), häll på en skvätt pastavatten (full med stärkelse) och blanda runt ordentligt. Servera genast med nyriven parmesan. Gästerna MÅSTE sitta vid bordet och vänta på pastan istället för tvärt om. Då blir det som allra bäst! 🙂

Vill du veta mer om hur vi äter i Piemonte, kolla då gärna in den här länken https://digitelle.app/vep/la-dolce-vita-i-piemonte/. 

Om du har vägarna förbi Turino, Asti eller Alba någongång, stanna till en natt eller sju på Den Lille Prinsen och ät mat så god att änglarna sjunger: http://agriturismopiccoloprincipe.it/ 🙂

trollsask1
trollsask1
Articles: 32