Chili med drag!

ChiliChili är den perfekta middagen en ledig dag så här mitt i vintern. Du kan lämna den på spisen I många timmar och under tiden kan du gå ut och gå, sova middag, läsa en bra bok, städa förrådet, kolla Vinterstudion på TV…

Jag gillar när chilin blir ”lagom” stark och inte brinner i munnen, så jag tycker att jag lyckades bra med den här kryddningen. Om du vill ha mer chili tillsätter du bara lite extra under kokningen.

Det här receptet räcker till 8 personer

2 kg högrev
4 st gula lökar
1 st vitlök (ta bort skalen på alla klyftor)
1 liter mörk oxfond (om du inte gjort egen fond, och vem gör det?, kan du använda fond på flaska och blanda med kokande vatten)
1 dl tomatpuré (Jag vet att chiliexperter säger att man inte ska använda tomater, men jag gillar smaken, färgen och fylligheten)
1-2 röda chili i skivor (behåll kärnorna om du vill ha starkare, annars tar du bara bort dom)
1,5 msk mald koriander
1,5 msk spiskummin
1 msk stötta fänkålsfrön
1 msk oregano
2 lagerblad
1 stor anchopeppar (finns torkad i påse från Santa Maria)
2 chipotle chili (finns också i påse från Santa Maria)
Salt (börja med lite och lag i mer på slutet om det behövs)

Chili 2Häll kokande vatten over ancho- och chipotlechilin och vänta 15-20 minuter så att de mjuknar. Under tiden kan du skära köttet i stora tärningar och grovhacka lök och vitlök.

Bryn köttet i rapsolja i het panna så att det får fin färg. Stek löken genomskinlig och lag på de torkade kryddorna. Lägg löken och köttet i en stor stekgryta. Häll bort chilivattnet och mosa de blötlagda chilifrukterna med en gaffel och blanda ner. Tillsätt tomatpurén och täck med oxfonden. Låt koka I 3-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Smaka av och tillsätt salt och eventuellt mer chili om du tycker det behövs.

Servera med majstortillas som du vänt några sekunder på varje sida i het, torr panna. Gräddfil och eventuellt riven stark ost (jag använder som vanligt västerbottenost) är smarrigt till.

Jag gjorde en het tomatsalsa till som jag serverade med små trekanter av friterade majstortillas. Det receptet kommer du hitta på bloggposten ” ”Tugg till drinken”. Buon appetito! 🙂

 

trollsask1
trollsask1
Articles: 32