Smarta köttbullar!

img_8043Köttbullar är perfekt att alltid ha hemma i frysen och när jag ändå är i farten med rullandet, så passar jag på att göra mängder på en gång. Den här gången blev det köttbullar på 2 kg färs, så det kommer förhoppningvis räcka ända fram till julbordet.

Köttbullar är så tacksamma att göra massor av olika rätter av. Traditionellt med gräddsås, lingon och kokt potatis eller en köttbullsmacka med rödbetssallad. Kanske en italiensk variant där köttbullarna får koka i tomatsås och serveras till pasta. Eller min favorit, en Mellanöstern-variant, då jag kryddar med spiskummin, kryddpeppar och paprikapulver, lägger bullarna i pitabröd med massor av sallad.

Köttbullar – ca 150 st

2 kg nötfärs av bra kvalitét (jag köper ekologiskt, närproducerat kött)

3 gula lökar

3 msk grov  senap

3 dl ströbröd

3 ägg

3 dl mjölk

Salt och peppar efter smak

Blanda ströbröd med mjölken i en stor bunke, låt dra en stund. Knäck i äggen och tillsätt senapen, rör runt. Finriv lökarna i matberedaren och blanda med  köttfärsen i bunken. Krydda med salt och peppar, smaka gärna av. Rör runt så allt blandas ordentligt. Det är lättast att använda händerna.

Rulla köttbullar i samma storlek och lag på bakplåtspapper på en plåt. Kör i ugnen ca 10 minuter i 225 grader tills de får färg och är färdiga rakt igenom. Låt svalna och stoppa i frysen. Styckfrys gärna så blir det enklare att plocka ut det rätta antalet.

När det sedan är dags för att äta steker jag bullarna i smör och kryddar upp det smälta smöret med de kryddor jag är sugen på just då. Buon appetito! 🙂

trollsask1
trollsask1
Articles: 32

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange din e -postadress nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.